Hlavní obsah

TEST: Běžecký batoh Bergans Rondane 6 l

Libor Kalous, René KujanSport.cz

Čas od času člověk ve svém tréninkovém programu nalezne o něco větší nálož kilometrů než obvykle. Třeba třicet. To je pak už na to vzít si s sebou svačinu a láhev s pitím nebo velbloudí pytlík. V ruce to ale neponesete. Kam s tím? Odpovědí jsou běžecké batohy. Přinášíme vám pro začátek test jednoho z nich.

Foto: Milan Malíček, Právo

Velmi plochý profil batohu přispívá ke komfortu nošení.

Článek
Fotogalerie

Lehoučký, na první pohled nekomplikovaný, jednoduchý batoh norského výrobce. Ale jen na první pohled. Řekli byste si, že už jste v životě nějaký ten batoh viděli a že už vás nemá co překvapit? Tento batoh to zvládne. Má totiž unikátní systém upínání, který eliminuje nežádoucí poskakování zavazadla na vašich zádech na minimum. Batoh splyne s vašimi konturami a stane se vaší součástí.

Libor říká: Několik kilometrů jsem běhal s typem Bergans Rondane 6L. Tento norský výrobek nezklamal. Co se týče váhy - ani na delší trasy jsem necítil, že by obtěžoval. Jak jsem batoh upevnil, tak zůstal. V tomto směru určitě pohodlí, za kterým stojí několikastupňové upínání.

Každý batoh má dnes dva ramenní popruhy, bederní pás a hrudní pás. Tento batoh na běhání má toho mnohem víc. Standardní výbavu doplňuje další hrudní pás a dva pásy podpažní. Hrudní a podpažní pásy vlastně tvoří jen důmyslně vedená gumolanka. Horní hrudní popruh je výškově nastavitelný, dolní fixní. Podpažní lanka umožňují tři různé druhy provléknutí. Popřípadě je nemusíte použít vůbec a zaparkujete je v úchytkách k tomu určených.

Žízní neumřete

Na zadní straně batohu najdete gumolanko k přichycení např. bundy a dále důmyslný popruh na umístění blikačky. Vnitřní prostor je opatřen kapsou na hydratační vak a malou kapsou se všitou karabinkou na klíče.

PLUSY
+ perfektně sedí
+ lehký a pohodlný
+ dobře rozkládá zatížení

Záda a popruhy jsou z perforované pěny obalené trvanlivým, odolným meshem. Ramenní popruhy nesou dvojici síťovaných kapes na drobnější věci, např. energetický gel, müsli tyčinku nebo podobně. V nouzi jsme tam zkoušeli vpravit i objemný mobilní telefon ‒ a podařilo se. Kapsička se projevila v celé své elastické kráse a pojala i velký moudrý přístroj.

Tělo batohu je z odolné tkaniny odolávající vodě. Švy nejsou lepené, vstupní zip se dvěma jezdci není „vodotěsný", přesto však batoh příjemně překvapuje svou odolností vodě.

Bezpečný běh

Skandinávský výrobce nezapomněl ani na bezpečnost silničního provozu, tedy na viditelnost běžce. Vybavil batoh ze všech stran prvky pasivní bezpečnosti ‒ odrazkami. Na přední straně jich napočítáte šest, na zadní straně hned osm.

MÍNUSY
- systém dvou hrudních stabilizátorů nemusí být úplně příjemný ženám

Standardně batoh obdržíte vybavený osvědčeným hydratačním vakem Source na dva litry tekutiny se skřipcovým uzávěrem. Batoh umožňuje vyvést hadičku systému jak zprava, tak zleva, případně také středem. Oba ramenní popruhy jsou opatřeny příchytnými gumičkami.

Libor říká: Malý problém může nastat, pokud budou všech prvků chtít využít ženy s bujnějším poprsím. Ty by patrně gumičky přes hrudník obtěžovaly. Jinak jedna rada: neupínejte hrudní gumičky příliš natěsno, ať při běhání můžete dýchat zhluboka.

Záda tvoří plochá pěnová deska, která je ovšem plochá pouze na první pohled. Jen co si batoh nasadíte, zjistíte, že je celá plocha zad zvenku rozdělena na segmenty ve tvaru V, z vnitřní strany na úzké horizontální pásky. Takže prázdný i plný batoh se vašim zádům dokonale přizpůsobí, ať jste Quasimodo, nebo Oldřich Pravítko.

Specifikace
objem 6 l
hmotnost 580 g včetně hydratačního systému
materiál 210 D Velocity
pro běžce s tělesnou výškou 150 - 200 cm
orientační cena 2200,- Kč
k dostání ve 3 barvách (černá, modrá, křiklavě zelenožlutá)

Batoh pro testování poskytla Norskámóda.cz.

Používáte při svých bězích nějakou verzi běžeckého zavazadla?
Ano, na delší běhy si beru batůžek nebo ledvinku.
46 %
Zásadně si s sebou neberu více, než co se mi vejde do ledvinky.
8 %
Ne, běhám pouze tratě, na nichž nic nepotřebuji.
46 %
Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Reklama

Související témata: