Hlavní obsah

Pekelná cesta k nebesům: 86 pater za deset minut a New York máte jako na dlani

New York, Praha

Pekelná dřina k nebesům. To je vyčerpávající výběh na Empire State Building, letos už 38.ročník. Cesta, která netrvá dlouho, ale nemáte šanci si odpočinout. Kdo zastaví, má problém. Elitní běžci z celého světa se ve středu večer opět postavili na start a před sebou měli 1576 schodů a 86 podlaží. První se nahoře nakonec ukázal a slavil Němec Christian Riedel a Australanka Suzy Walsham.

Běh do schodů na Empire State BuildingVideo: Reuters

 
Článek

Návštěvníci New Yorku se mohou dostat nahoru prostřednictvím výtahu za necelou minutu. Nejrychlejší běžci potřebují okolo deseti minut, ženy šplhají o něco déle. Volba je na každém.

Výběh na tuto dominantu láká, tihle atleti ale používají výtah jen při cestě dolů. To už mají po práci, po těžké dřině.

Australanka vyhrála rekordní šestý titul v čase 12 minut a třicet sekund. Předtím slavila v letech 2007, 2008, 2009, 2013 a 2014, kdy stlačila čas na 11:56.

"Žádná jiná žena nevyhrála více než čtyřikrát, jsem na tento rekord opravdu hrdá," byla šťastná vítězka. Riedel vyhrál v čase 10:16.

Vzhledem k omezené kapacitě museli běžci startovat postupně. Mužský rekord drží Australan Paul Crake. Rok 2003 a čas 9:33. Mezi ženami kraluje Rakušanka Andrea Mayrová s časem 11:23, a to z roku 2006. Nejvíce výher uzmul Němec Thomas Dold - slavil sedmkrát.

Reklama