Hlavní obsah

Krásná postava bez pohybu? Nesmysl z reklamy, říká lékař

Markéta LyachováSport.cz
Aktualizováno

Chcete si vymodelovat postavu podle představ? Měsíc je minimální doba na vytvarování postavy. Bez pevné vůle to ale nepůjde a nikdo jiný to za vás bohužel udělat nemůže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krása? Ano. Ale bez pohybu se jí nedočkáte.

Článek

Nevěřte ani reklamám na nejrůznější cvičební přístroje a pomůcky, při kterých se nemusíte vůbec hýbat - zatímco jen ležíte a oddychujete, svaly nabírají na pevnosti. „Je to nesmysl z reklamy," říká sportovní lékař Dušan Hamar. „Takzvaná myostimulace má význam při rehabilitaci, například v případě, že má nemocný poraněný nerv. Pokud chcete zhubnout nebo zformovat postavu, mají přístroje, které cvičí za vás, jen mizivý efekt. Jediná cesta, jak dosáhnout zpevnění postavy, je pravidelně cvičit, cvičit a cvičit."

A my budeme běhat. Pokud si však nejste jistí jak na to, využijte služby trenéra. Naučí každého to, co v tuto chvíli potřebuje. Ukáže vám například, jak si nastavit a naplánovat běhání.

Pěkná postava hraje roli

Ženy mají od přírody méně svalů, více zásobního tuku a tím pádem i nižší hodnotu bazálního metabolismu. Navíc jejich zaměstnání je většinou sedavé, pracují jako sekretářky, účetní či úřednice. I proto mají větší problémy s nadváhou a obezitou. Přitom pěkná postava hraje v životě ženy v mnohých případech významnější roli než v životě muže.

Množství svalové hmoty úzce souvisí s hodnotou bazálního metabolismu. Čím více aktivní hmoty - svalů budeme mít, tím se nám bude lépe „spalovat". Pro posílení svalové hmoty a tím zvýšení bazálního metabolismu bychom měli zvolit k běhu ještě anaerobní zátěžovou aktivitu - tedy posilování. Chceme mít také pevné tělo. A to je motivace.

Ženy, které se při formování postavy soustředí pouze na aerobní činnost, například běhání, jen velmi obtížně dosáhnou postavy, po které touží. Navíc svalová hmota spaluje víc kalorií a budete rychleji hubnout. Fyzickou aktivitu je vhodné rozptýlit tak, abyste zatěžovali postupně všechny části těla, ne jen jednu. Tak se postupně a celkově zvýší objem svalové hmoty, jež bude spotřebovávat více škodlivých tuků v organismu než ostatní tkáně.

Střídat posilování s aerobním cvičením

Posilování je na vytvarovanou figuru skvělé, pokud ale svaly pokrývá vrstva tuku, jejich pěkný tvar přes ni nebude vidět. Vhodné je tedy střídat posilování s aerobním cvičením, v našem případě běháním. Pro správné formování postavy je také důležitá určitá pravidelnost, běhejte alespoň třikrát týdně.

Svou ideální tepovou frekvenci, při které se nejvíce spalují tuky, si můžete vypočítat. Nejprve zjistíte svou maximální tepovou frekvenci. Ženy si odečtou svůj věk od čísla 226, muži od 220. Ideální tepová frekvence je pak šedesát až sedmdesát procent této hodnoty. Při udržování ideální frekvence pro spalování tuků pak začnete aktivně hubnout již po třiceti minutách.

Věříte, že vám výrobky z reklamy pomohou k lepší postavě?
Ano
3,4 %
Občas
3,7 %
Ne
92,9 %
Celkem hlasovalo 1963 čtenářů.

Reklama

Související témata: