Hlavní obsah

Celulitida? Otázka, která stále budí pozornost. Musíte bojovat

Markéta LyachováSport.cz

Asi se shodneme: nejhorší jsou kabinky v ochodech s oblečením. Tamní zrcadla rozhodně nejsou milosrdná. Nelítostně odhalí každý malý špíček a jsem si jistá, že pomerančová kůže je vidět mnohem více než u všech zrcadel doma. Místo nákupu nových kousků oblečení spěcháte do drogerie a do nákupního košíku letí krémy na celulitidu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na boj s celulitidou se dá více způsoby. Ale běhání je zadarmo.

Článek

Chyba. Efektivnější a mnohem lacinější je běh. Dlouhými pomalými výběhy v nižších otáčkách spalujeme tuky. Běh coby aerobní sport zlepšuje celkový krevní oběh a prokrvování ve všech vrstvách kůže. Podporuje cirkulaci lymfatického systému, což je velmi podstatné v léčbě celulitidy. Pokud ji ještě nemáte, pravidelné sportování je ideální i jako prevence.

Pomerančovou kůru úplně nevyléčíme, její projevy však můžeme znatelně mírnit. „Pod pojmem celulitida se označují degenerativní změny podkožního vaziva vyskytující se převážně na hýždích, stehnech a bocích žen, výjimečně i u mužů," vysvětluje Karel Urban, plastický chirurg Kliniky plastické chirurgie Esthé.

Jak ještě na pomerančovou kůži:
Posilování hlubokých svalů pánve
Ruce mějte podél těla, nohy vedle sebe. Zvedněte pravou nohu, pokrčte ji, patu držte pod zadkem. V této pozici vydržte 10 sekund. Opakujte na každé noze pětkrát.
Posilování hlubokých svalů lýtek
Postavte se na schod. Nohy jsou vedle sebe, stůjte na špičkách. Rukou se opřete o zábradlí. Spusťte paty níž, než je schod, a rychle se postavte na špičky. Opakujte patnáctkrát.
Posilování hlubokých přitahovačů pánve
Lehněte si na záda, ruce podél těla. Pokrčené nohy dejte od sebe na šířku boků. Zvedněte mírně pánev a kolena tlačte k sobě. V této poloze zůstaňte 15 sekund. Opakujte pětkrát.
Protahování svalů pánve
Postavte se vedle stolu, propněte nohy, jednu položte na stůl. Polohu udržte 15 sekund. Dvakrát na každou stranu.
Protahování svalů na stehnech
Vestoje, nohy vedle sebe. Ohněte pravé koleno, patu držte u zadečku. Levou rukou chyťte pravý kotník a vytahujte koleno dozadu, jak nejvíce je to možné. Takto vydržte 15 sekund a vystřídejte.

Při celulitidě dochází ke zvětšení objemu podkožních tukových buněk, které jsou vytlačovány proti povrchu kůže, a vytváří tak na ní nevzhledné ďolíčky připomínající právě strukturu pomerančové kůry. V místě je značně omezen průtok krve a lymfy.

Proti celulitidě zabírá i jídelníček. „Důležitá je kromě pohybu také zdravá strava. Dostatečný příjem tekutin, vyhýbání se alkoholu, cigaretám a mimo jiné i stresu. Má-li být výsledek patrný, nesmí tohle všechno probíhat nárazově, ale neustále," dodává Karel Urban.

Celulitidu jako estetický problém vnímali od 20. let 20. století ve Francii. Na několik dalších desetiletí je pak celulitida odsunuta do pozadí kvůli závažnějším problémům způsobených druhou světovou válkou. Nárůst zájmu o tuto problematiku pak nastává v 70. a 80. letech 20. století a je spojen s definicí ideálu krásy tak, jak ho známe dnes. Požadavky na štíhlost a věčně mladistvou pokožku vynesly celulitidu na přední příčky kosmetických problémů, které ženy trápí.

Nespoléhejme se ale na zázračné krémy, bez pohybu to prostě nepůjde. Zázraky se určitě dějí, ale jen těm, kteří jim jdou naproti. A my jim naproti poběžíme...

Máte problémy s celulitidou?
Ano
88,9 %
Ne
11,1 %
Celkem hlasovalo 1425 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Celulitida