Hlavní obsah

Koleno: Čím nás může největší kloub v těle potrápit?

Praha

Koleno si právem zaslouží velkou péči, ať už v rámci prevence, tak po vzniku zranění nebo chronických obtíží. Problémů a bolestí zde může vznikat celá řada a není radno je podceňovat.

Foto: Profimedia.cz

Koleno je nejsložitějším kloubem lidského těla.

Článek

Jedna z nejběžnějších bolestí kolenního kloubu u běžců je tzv. „běžecké koleno". Tato častá komplikace vám může klást překážky v tréninku anebo vás kompletně z tréninku vyřadit. Bolest se projevuje buď přímo vespod, lehce nahoře nad nebo dole pod čéškou.

Obecně se bolest zvyšuje při běhu do kopce nebo z kopce. Při běhu nahoru a dolů ze schodů jsou slyšitelné drásoty a vrzoty. V nejhorších případech se může objevit otok kolene.

Toto poranění může být důsledkem nesprávných pohybových stereotypů, ochabnutí svalstva v oblasti kyčelních kloubů a dolní bederní páteře, ale třeba také snížené běžecké formy.

Nejčastější chyby:
ignorování bolesti v kolenním kloubu – pokud vám tělo vysílá varovné signály, naučte se jim naslouchat
nadváha – každé kilo navíc významně zvyšuje zatížení kloubu
přetížení – ať už se jedná o jednorázové přetížení daného segmentu nebo celkové tzv. „únavový syndrom“
svalová disbalance – slabé svaly a nedostatečná flexibilita kolena jsou primárními příčinami úrazu kolenního kloubu
opomíjení regenerace a kompenzačních aktivit

Největším problémem je, že běžci často nenaslouchají svému tělu a běhají i přes bolest. Běhání přes ostrou, vystřelující bolest situaci jen zhoršuje. Běžci pak končí v rehabilitačních ambulancích, a to jen proto, že raději dále běhají, než aby odpočívali nebo vyhledali odbornou pomoc mnohem dříve.

Terapie bolesti kolenního kloubu je velmi individuální, ale obecně doporučuji laserovou a ultrazvukovou terapii, rázovou vlnu a další elektroterapii. Vhodné je doplnit kineziotapingem. U nestability kolene se hodně používá senzomotorických cvičení na balančních plochách a cvičení klenby nožní, která velmi významně napomáhá stabilizovat koleno. Samozřejmě nesmí chybět cílené protahování a posilování klíčových oblastí.

Akutní bolest a hlavně otok zklidníte po doběhnutí ledováním - cca 15 minut přes ručník, zapolohujete obě nohy do zvýšené polohy, ale hlavně dopřejte svému tělu klid k regeneraci.

Jak se vyvarovat chyb:
limituje vás bolest v běžných činnostech a její intenzita narůstá? – vyhledejte specializovanou pomoc
pokud vás díky nadváze bolí koleno(-a), je velmi těžké shazovat nabytá kila běháním – dejte přednost rotopedu před běžeckým pásem
zařaďte strečink v průběhu i po běhání a po těžkém tréninkovém dni si naplánujte lehký tréninkový den – vaše tělo dostane šanci zregenerovat a obnovit síly
věnujte pozornost všem svalovým skupinám - pokud jsou svaly kolena, kyčle a pánve dostatečně silné, drží koleno stabilní a vyvážené
naučte se aktivně odpočívat – plavání nebo kolo umí zaměstnat i jiné svalové skupiny než běhání a navíc obě aktivity nabízí pohyb v odlehčení

Až obtíže odezní, postupně navyšujte četnost a objem tréninků a přidávejte na intenzitě jen velmi pozvolna. Nezapomeňte na vhodnou běžeckou obuv a ze začátku si zvolte lehčí terén (lépe rovinatý než kopcovitý), aby se potíže hned nevrátily.

Pokud se bolest nezlepšuje a objevují se postupně další nežádoucí příznaky (změna konfigurace kolene, změna barvy nebo teploty kůže v místě obtíží), je na místě vyhledat specialistu. Lékař provede diagnostiku a navrhne další postup léčby. Často volí jako další diagnostické vyšetření artroskopii, která má výhodu v tom, že se prakticky během výkonu může změnit v terapii. Následná rekonvalescence je mnohem rychlejší, protože nedochází k velkému operačnímu vstupu. Dále následuje intenzivní rehabilitace.

Lucie Pětioká – Fyzioterapeut
Vystudovala fyzioterapii a speciální pedagogiku sportu zdravotně postižených na UK v Praze. Specializuje se na dětskou a sportovní fyzioterapii. Pět let pracovala ve Fakultní nemocnici Motol v Praze a šest let v Rijádu v Saúdské Arábii. Deset let se věnovala atletice na závodní a později i vrcholové úrovni – specializace skok vysoký a ženský sedmiboj. Mezi její koníčky patří běh, plavání, horské kolo, volejbal, in-line brusle, běžky, jízda na koni, potápění a cestování.

Předchozí díl:

Reklama

Související témata: