Hlavní obsah

RECENZE: Rich Roll - Hledání ultra

Praha

Staré známé přísloví praví, že kdo hledá, najde. Najde to své i Rich, čtyřicátník s dvaceti kily nadváhy, který nevyjde bez zastavení ani schody do prvního patra svého domu? Budoucí běžec Roll se rozhoduje pro radikální změnu stravování a vlastně i celého konceptu svého života. Tři měsíce po změně vyráží na pohodový ranní výběh, aby později zjistil, že uběhl skoro celou maratónskou distanci. Rich Roll je na čerstvé stopě svého ultra. A jak jste na tom vy?

Foto: Milan Malíček, Právo

Rich Roll - Hledání ultra

Článek

Rich Roll je čtyřicetiletý tlustý páprda, co se nejraději cpe hamburgery a steaky. Jednou v noci jej ale potkává poznání ‒ takhle to dál nejde! Začne experimentovat s podezřele páchnoucími zdravými ranními kašemi a zelenými čajíčky své manželky. Přes svůj velký údiv zavrhuje zanedlouho také maso.

Skoro to vypadá, že každý, kdo chce v ultradistancích něco dokázat, jako by měl sklony nejíst maso a pozvolna opouštět i další živočišné produkty, až se stane veganem. Jen vzpomeňte na Sotta Jurka. A to zdaleka není jediný vegan, o němž je ve světě sportu slyšet.

Body, vteřiny a alkohol

Od každé knihy má člověk nějaká očekávání. Tuto knihu předchází pověst příběhu, kterak lidská troska ze sebe dokázala vykřesat nemožné. A právě proto vás kniha ze začátku možná trochu zklame, až se dozvíte, že Rich býval v mládí jedním z nejlepších plavců ve Spojených státech. Pak už to ale jede jako po drátkách.

Abstinent Roll na univerzitě vlčí, své plavecké rekordy vyměňuje za rekordy pijácké a proflákává se životem, jak to jen jde. Alespoň takhle to autor líčí. Podezřívavému českému čtenáři možná trochu vrtá hlavou, jak je možné, že takový člověk má podezřele dobré výsledky na univerzitě, dostává dobré pracovní zakázky a postupuje po pracovním hierarchickém žebříčku strmě vzhůru. Možná získáte z líčení takovou nepříjemnou dochuť, jako by autor nebyl až tak úplně upřímný a svůj příběh líčil s trochou té kašírky a záměnou některých barev.

Ano, je těžký alkoholik, je tlustý a líný, ale zázračně rychle se dostává zpět na vrchol své výkonnosti. Že by další verze amerického snu?

Chceš něco dokázat? Tak makej!

Pokud se prokoušete zhruba 250 stranami knihy, určitě si odnesete poměrně realistický pohled na to, co se odehrává v mysli závislého člověka. Jak rychle lze zapomenout na všechno, co jste měli rádi, kvůli něčemu, co vám už vlastně nepřináší ani tu počáteční úlevu. Druhá věc, kterou vás kniha obohatí, je určitě stará známá pravda: Za úspěchem stojí spousta dřiny. Bývalí veksláci prominou, těch se to samozřejmě netýká.

Inspirativní kniha pro ty, kteří chtějí s něčím začít, i pro ty, kteří hledají své nejzazší limity. Každý může ve svém životě nalézt ultra, ale jen někteří k tomu mají dost odvahy a vytrvalosti. Rich Roll ho našel. A když budete chtít, najdete ho i vy.

Velkou část knihy zabírají popisy tréninků či závodů typu ironmana. Jednu z posledních kapitol tvoří popis překonávání EPIC 5, pětice ironmanů za sebou, kterou Rich Roll absolvuje jako první společně se svým ultravytrvaleckým přítelem, jenž má funkční pouze jednu ruku. A úplně nakonec nás autor seznámí se svým pohledem na svět výživy a stravování. To určitě stojí za zamyšlení. A nejen za to.

Další recenze:

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
• kniha Rich Roll: Hledání ultra
Četli jste Hledání ultra? Jak byste ji hodnotili?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a.
15,6 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
59,4 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a.
14,1 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
6,3 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
4,6 %
Celkem hlasovalo 64 čtenářů.

Reklama

Související témata: