Hlavní obsah

Pomoc! Hledají se vitamíny. Značka: Spěchá

Praha

Ovoce a zeleninu do sebe pěchujeme horem dolem – zdraví na prvním místě. Především děti mají skoro povinnost ládovat se touto stravou. Ale dostáváme, co opravdu potřebujeme v takovém množství, které si myslíme, že je uvnitř pod slupkou? Pojďme se podívat na pár čísel. „Žádná lepší studie není a čísla jsou stále horší,“ říká výživový poradce Jakub Podaný, který se opírá o čísla z Texaské univerzity.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vitamínů je v jablku čím dál méně.

Článek

Společnost CSIRO provedla porovnání australského pěstování ovoce a zeleniny v letech 1948 až 1991. Ano, nejde o Česko, data nejsou z tohoto roku, ale čísla jsou přesto znepokojivá.

„Artyčok ztratil od roku 1948 do roku 1991 třetinu magnesia a kalcia. K tomu připočtěte přípravu před konzumací, a nemáme skoro nic. Když vezmu chřest, to je neskutečné číslo," je znepokojen Podaný o ztrátě více jak šedesáti procent kalcia.

Protein, bílkovina – jedna ze základních stavebních prvků pro naše tělo. Můžeme jíst maso, ale co třeba luštěniny? Například máslové fazole.

DruhSledovaný ukazatelRok 1948Rok 1991Úbytek v %
ArtyčokMagnesium, Kalcium2,72 mg, 43,5 mg1,7 mg, 29 mg37,5 %, 33,3 %
ChřestKalcium25,8 mg10 mg61,2 %
FazoleProtein19,2 %2,3 %88 %
BrokoliceMagnezium160 mg29 mg81,9 %
MrkevBeta Karoten25000 i. u.9 i. u.99,96 %
BramboryŽelezo2 mg0,5 mg75 %
JablkoVitamín C25 mg5 mg80 %

„Jako zdroj proteinů doporučuji luštěniny. Když se podíváte konkrétně na máslové fazole, tak tam se obsah proteinu snížil o 88 %," čte ze studie výživový poradce. Pokud tedy chcete dostat více proteinů, musíte více sníst. Tím se ale stává potravina dražší, vy k tomu dostanete více kalorií do těla.

Kdo z nás nedostal jako dítě mrkev a šel si hrát s vědomím, že rodiče budou mít radost – jím přece vitamíny. „Mrkev je zdravá, je dobrá na oči," tohle nám ještě zní v uších, když si vzpomeneme na dětské radovánky.

Mrkev ztratila 99,96 % betakarotenu

„Je důležitá pro ochranu kůže proti slunci. Říkáme, že pomáhá očím, ale úbytek betakarotenu tam je 99,96 procent. Takže zbylé množství je zanedbatelné. Při skladování přijdete o dalších třicet procent, to jsou dva až tři dny v supermarketu," nechce snad ani věřit Podaný.

Brambory. Zelenina, která je pro Česko typická. To samé jablko jako ovoce. „Vezměte si, jak se to jablko nádherně blýská, ale v přírodě samo takové nevyroste. Každé je nějak pokroucené, má bubáky, výrůstky. To je tím, že se používá chemie a jablka vypadají potom krásně a čerstvě," dodává Jakub Podaný.

Pokud půjde svět touto cestou stále vpřed, zbydou nám jen vitamíny v tabletách. Bez vůně, chutí, požitků. Dobrou chuť.

Reklama

Související témata: