Hlavní obsah

Nepřítel běžců. Bolest bederní páteře

Praha
Aktualizováno

Patříte k těm, co se zrovna rozhodli začít s běháním jako novou aktivitou nebo s běháním začínáte po delší odmlce? Mám tu pro vás pár tipů, jak předejít nepříjemné komplikaci – bolesti bederní páteře, která nejčastěji přivádí klienty - běžce k fyzioterapeutovi.

Foto: Profimedia.cz

Bederní páteř někdy pozlobí nejenom běžce.

Článek

Pravdou je, že rehabilitační ambulance, kliniky i lázně jsou přeplněné „zádaři" = lidmi s bolestí páteře, které získali z nejrůznějších příčin. Osvětu a prevenci vzniku minimálně těch příčin, které můžeme sami ovlivnit, je nutné neustále zdůrazňovat a připomínat.

Pokud bolest bederní páteře přehlížíte, může se změnit v trvalý problém provázející vás po zbytek života.

Chápání této problematiky je jednoduché. Naše páteř je sendvičovitě proložena 23 meziobratlovými ploténkami. Jejich primární funkce je absorbování nárazů přenesených na páteř. Také slouží jako pojivo pro jednotlivé obratle, které se účastní pohybu páteře. Páteř jako taková chrání míchu a bederní část je klíčovým bodem, kde vyúsťují nervy pro pánev a dolní končetiny.

Co často ovlivňuje vznik bolesti bederní páteře u běžců?
navyšování běžecké zátěže bez vhodného strečinku, posilování, regenerace
náhlá, nečekaná běžecká zátěž (jdu si zaběhat po půlroční pauze)
nevhodná obuv (již seběhaná obuv)
nevyhovující terén (běh do kopce, z kopce)
svalová disbalance především v oblasti bederní páteře a pánve

Dolní končetiny zajišťují při běhu vše pro to, aby každý náraz vznikající při došlapu v maximální míře absorbovaly. Často se však stane, že proces rozložení energie nárazu neproběhne hladce a bederní páteři uštědří takový náraz, který již sama není schopna tlumit a dojde k poškození. Bolest zde funguje jako alarm - upozorňuje na problém a zablokuje daný segment tak, aby nedocházelo k dalšímu a vážnějšímu poškození.

Běh vyžaduje dobrý trupový svalový základ, aby fyzikální síly vznikající při běhu, ovlivňovaly tuto aktivitu efektivně a nepůsobily destruktivně. Jakmile si jednou vytvoříte vhodný svalový základ, riziko běžeckého úrazu bederní páteře nebo dalších měkkých tkání se významně snižuje.

Prevence vzniku bolesti bederní páteře
objem zátěže navyšovat pomalu a plynule, aby si vaše tělo mohlo postupně přivykat na zátěž
udržovat dobrou svalovou sílu v oblastech trupu, pánve a kyčelních kloubů
pracovat s běžeckým stylem a došlapem
pravidelný strečink a regenerace

Pokud vás již bolest bederní páteře trápí, pokuste se najít její příčinu a odstranit ji. Poté pracujte na posilování trupu a nezapomeňte ani na protahování, abyste byli schopni udržet správné postavení vaší pánve a trupu při běhu.

Stojí za to podívat se na váš běžecký styl, jestli při něm příliš nepřetěžujete bederní páteř. Odstranění tzv. „paťáka" (běh přes paty) a přeučení došlapu nohy by mohlo snížit riziko úrazu. Nácvik změny došlapu a běžeckého stylu je pomalý a pozvolný proces a vyžaduje značnou předvídavost pro prevenci úrazu v přechodovém období.

Lucie Pětioká - Fyzioterapeut
Vystudovala fyzioterapii a speciální pedagogiku sportu zdravotně postižených na UK v Praze. Specializuje se na dětskou a sportovní fyzioterapii. Pět let pracovala ve Fakultní nemocnici Motol v Praze a šest let v Rijádu v Saúdské Arábii. Deset let se věnovala atletice na závodní a později i vrcholové úrovni - specializace skok vysoký a ženský sedmiboj.
Máte při běhání potíže s bederní páteří?
Ano, pobolívá mne.
79 %
Jen někdy mi po delším úseku zatuhne.
12,5 %
Ne, bedra mám v pořádku.
8,5 %
Celkem hlasovalo 682 čtenářů.

Reklama

Související témata: