Hlavní obsah

Historické milníky Synot ligy: Siegl vystřihl nejrychlejší hattrick

Hned první hattrick byl nejrychlejší. A osmiminutové rozpětí zůstává rekordní již déle než dvacet let... V seriálu historických videí samostatné fotbalové Synot ligy se tentokrát zaměříme na nejrychlejší hattrick. Patří legendárnímu sparťanskému útočníkovi Horstu Sieglovi, který se s čichem na góly snad narodil.

Zpátky v čase - Nejrychlejší hattrick Video: Synot liga

 
Článek

Sparťanský kanonýr Horst Siegl drží několik rekordů české nejvyšší fotbalové soutěže, ale jeden mu už nikdy nikdo neodpáře. Byl autorem prvního hattricku v dějinách Synot ligy. Radoval se z něj 26. března 1994 na Strahově, kde tehdy našli svěřenci Karola Dobiaše dočasné útočiště. Jejich chrám na Letné totiž procházel rekonstrukcí.

Tu jarní sobotu na stadión Evžena Rošického dorazila jen hrstka diváků - přesně 1970, což byla nejmenší návštěva kola. Fandům Sparty zkrátka větrná hůrka nad Prahou nikdy k srdci nepřirostla. Také konkurence hokejového play off byla příliš silná. A ještě ke všemu se nad městem strhla smršť s krupobitím a silným větrem.

Ti, kteří přišli, však nakonec nelitovali. Dukla, která do té doby nevyhrála ani jeden zápas, se sice v souboji lídra s posledním týmem tabulky překvapivě více než hodinu hry držela, jenže pak ji načal Jozef Kožlej a v poslední desetiminutovce se přihnal další uragán. Tentokrát ne z oblohy, nýbrž na hřišti.

Čistý hattrick za pouhých osm minut

Nejprve v 80. minutě Pavel Nedvěd našel přihrávkou podél brány volného Siegla a bylo to 2:0. V 83. minutě Siegl přešel přes svého bývalého spoluhráče Jiřího Jeslínka a sám před brankářem Tomášem Poštulkou nezaváhal - obloučkem upravil na 3:0. V 88. minutě bylo dílo dokonáno: Nedvědovu střelu Poštulka neudržel a Siegl dorazil na 4:0.

Za pouhopouhých osm minut tak zaznamenal čistý hattrick. Tak rychle to nikdo po něm nedokázal. Také díky tomuto mimořádnému a dost možná neopakovatelnému výkonu se na konci soutěže stal mistrem i králem střelců.

„Tohle byl můj druhý hattrick v ligové kariéře. Poprvé jsem se třikrát trefil před dvěma lety v zápase s bratislavským Interem, kdy jsme vyhráli 8:1," bilancoval Siegl po svém rekordním zápisu. Vděčil za něj práci celého mužstva a nejvíce prý brankáři Petru Koubovi. „Před každým utkáním si s Koubisem plácáme a tentokrát jsme tento rituál vynechali. O přestávce jsme to napravili a ono to vyšlo," radoval se fenomenální střední útočník.

Jeho bleskový hattrick vydržel v historických tabulkách více než 20 let až dodnes. Snese srovnání i s rekordy prestižních soutěží. Nejrychlejší hattrick v dějinách Ligy mistrů má na svědomí Bafetimbi Gomis, který na to v dresu Lyonu proti Dinamu Záhřeb potřeboval sedm minut. V anglické Premier League drží primát Robbie Fowler, jenž za Liverpool skóroval v duelu s Arsenalem třikrát za čtyři a půl minuty.

Reklama