Hlavní obsah

Nudí vás běhání? Zkuste ho okořenit koktejlem pestrosti

Praha

S odcházející zimou přijdou časy, kdy bude tepleji, déle bude vidět, tedy ideální čas pro běhání. Pokud vás ale běhání nebaví, nudí, přijde vám fádní běhat stále na stejném místě, můžete si tento nejlevnější druh sportu zpestřit. Přitom je to tak snadné. Namíchejte si běžecký koktejl, po kterém budete rychlejší, silnější a zdravější.

Foto: asics.com

Přečteno? Můžete vyběhnout.

Článek

Třicet minut

Pokud začínáte, nebo běhání kolem vás jen proběhlo, nevadí. Začínejte třicet minut dvakrát až třikrát týdně. Nezáleží na rychlosti, uvidíte, že s přibývajícími tréninky přidáte. Tento systém dodržujte dva měsíce.

Běžecký pás

Chcete se soustředit jen na běh, máte rádi pohodlí? Jděte na pás do posilovny. Zapomeňte na vše a běžte. Žádné proměnlivé počasí, lidé, psi, nerovnosti. Chcete-li simulovat venkovní běh, přidejte skon do jednoho procenta.

Běh v písku

Jogging v písku přináší značné úsilí. Podle belgických vědců tento styl vyžaduje 1,6 krát větší námahu než běh na tvrdém povrchu. Pochopitelně v Česku se písečných pláží moc nenajde, ale zkuste třeba jiný povrch, než obvykle. Co běhání v trávě?

Schodiště

Běhat po schodech bolí, ale je to krok, který vás posílí. Vybudujete sílu a vylepšíte své kardio zdraví. Boky, nohy, kotníky, koordinace těla, to vše posílíte. Pokud začínáte, neběhejte, vyjděte si schody. Jednou týdně si dejte pět set schodů nahoru a dolů. Pokud bydlíte v paneláku, máte vystaráno. Nebydlíte? Co třeba schody v parku, na stadiónu?

Intervalový běh

Tento mix může zabolet, ale za zařazení této pyramidy budete časem vděční. Sprint na 200 metrů, 400, 600, 800, 600, 400 a 200 metrů. Mezi jednotlivými běhy si dejte dvě minuty přestávku. Pokud je vaše fyzička slabší, dejte delší pauzu. Ale ne, aby trvala 10 minut.

Les, stezka

Stabilita těla, kotníky, kolena, vše potřebujete mít zpevněné. Pokud vyrazíte na nerovný povrch do lesa, polní cestu, máte navíc o zábavu postaráno. Budete mezi stromy, v přírodě, což ocení i hlava a budete mít jiný fyzický zážitek.

Běhání a cvičení

Pokud chcete běhání okořenit i jiným druhem cvičení, můžete. Naordinujte si do 40 minut běhu - švihadlo, dřepy, kliky a sedy lehy. Každých deset minut si zařaďte toto fitness kolečko - 100 přeskoků se švihadlem, 20 dřepů, 20 kliků, 20 sedů lehů. Je to moc, nedáte? Začněte s menší porcí a postupně přidávejte.

Start

Po pár neošizených měsících je vaše tělo jako proměněné. Vaše kondice je mnohem lepší, tělo pevnější, jste připravení. Je čas zapojit hlavu a postavit se na start a zjistit, co s vámi provede adrenalin. Dobrý běh!

Kombinujete více druhů tréninků?
Ano
83 %
Ne
17 %
Celkem hlasovalo 871 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Koktejly