Hlavní obsah

Fast Foot: Běh do kopce ničím nenahradíš

Minule jsme běhali se zátěží do schodů a málem jsme při tom vypustili duši. Jak to asi dopadne, když se pustíme do křížku se stoupáním ze dna pražského Prokopského údolí? Už při příchodu na místo dalšího natáčení procházíme okolo hřbitova. Prudký stoupák vede po hraně strže. Kousek pod námi nacvičují své kejkle horolezci s lanem.

Fast Foot do kopce.Video: Stream.cz

 
Článek

Profesionální běžci se shodují na tom, že pokud máte při svém tréninku zaznamenávat další pokroky, nevyhnete se jednou týdně silové složce. Ta může být reprezentována právě schody nebo během v kopcích.

Začínejte pozvolna, zpočátku si zvolte úsek, který zdoláte za minutu až minutu a půl, více ne. Na prvním tréninku bude stačit čtyři až šest opakování, podle kondice. Další týdny pomalu, zlehka přidávejte počet opakování, případně mírně prodlužujte běhaný úsek. A běžte naplno. Mezi jednotlivá opakování vkládejte zpočátku až minutový výklus nebo jogging na místě. Tedy pokud vás zrovna nefackuje Zlokuře nebo do vás nebuší palicí, to vydá za dlouhou a účinnou relaxaci.

Po silovém tréninku si dejte den volna nebo jej prostřídejte s méně náročným tréninkem. Můžete zařadit třeba pomalejší, delší výběh.

My nejsme zrovna příznivci industriálu, a tak jsme zavítali do posledních zbytků přírody. Vřele doporučujeme. Lepší vzduch, méně lidí, inspirující prostředí, náročnější terén. A když někam spadnete, aspoň na vás nikdo nebude blbě koukat.

V tomto díle se také dozvíte, jak postupuje Libor ve své přípravě na první půlmaratón. Pražský půlmaratón se nezadržitelně blíží, máme ho už za necelé tři týdny. Zvládne to Libor? Zvládne! Přijďte zafandit. Anebo poběžte rovnou s námi!

Fast Foot - Škola běhu vychází každou středu na www.stream.cz.

Reklama

Související témata: