Hlavní obsah

Hradec Králové - Sparta 3:4Stav série 0:3Sparta uspěla v Hradci a je blízko semifinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Kumstát 0 : 1
14. Pilař 0 : 2
33. Valcourt 1 : 2
36. Hlinka 1 : 3
48. Kumstát 1 : 4
50. Kudrna 2 : 4
58. Šimánek 3 : 4
Záznam online reportáže

Hokejisté Sparty zvítězili ve třetím duelu čtvrtfinále play off extraligy na ledě Hradce Králové 4:3 a v sérii vedou 3:0 na zápasy. Sparta udělala zásadní krok k výhře hned v úvodu, kdy si do 14. minuty vypracovala dvoubrankový náskok. Dva její góly dal Petr Kumstát. Čtvrtý duel, v němž mohou Pražané dovršit postup a stát se prvním semifinalistou, se odehraje v pondělí od 18 hodin opět na východě Čech.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Sparťanský obránce Karel Pilař (vlevo) se raduje z gólu proti Hradci Králové ve třetím čtvrfinálovém zápase play off extraligy.

Článek

Sparta vlétla do zápasu velmi sebevědomě a od úvodního vhazování se usadila v útočném pásmu. Už po 69 vteřinách mohl otevřít skóre Buchtele, který jel po Čápově hákování trestné střílení, gólmana Kacetla ale rychlým zakončením z forhendu nepřekonal.

Na začátku třetí minuty hráli hosté přesilovku, v níž bylo hodně živo, ovšem před oběma brankami. Kukumberg zakončil přečíslení dvou na jednoho jen do brankáře Novotného, na druhé straně se vyznamenal Kacetl, nedlouho poté ale kapituloval. Když už se zdálo, že Pech prováhal možnost zakončit, parádně našel Kumstáta, který jen usměrnil puk do prázdné branky.

V 10. minutě přišla první větší potyčka, Spartě to však chuť nesebralo a nadále třímala otěže zápasu. Ve 14. minutě vyhrál Pech buly pro Poláška, ten posunul na Pilaře a jeho rána se zastavila až v síti. Skvělou individuální akcí se ještě do přestávky blýskl Dvořáček, domácí však v tomto případě i díky pořádné dávce štěstí odolali bez úhony.

Zkraje druhé třetiny po Kacetlově prohřešku proti pravidlům měla Sparta k dispozici dlouhou přesilovku pět na tři. Za 102 vteřin si však až v jejím závěru dokázala připravit jedinou šanci, v níž Buchtele při zakončení do odkryté branky promáchl mezi kruhy naprázdno. Hlediště ožilo a o něco pevnější půdu pod nohama získal i Mountfield.

Na vyrovnání už domácí nedosáhli

Buchtele pak sice překvapivou střelou zazvonil na brankovou konstrukci, ale ve 33. minutě Novotný za svou brankou zastavil puk pouze pro domácí, chopil se ho Kopta, ihned našel Valcourta a ten se trefil parádně pod horní tyč. Sparta však brzy kontrovala v přesilovce: Pilař vypálil, Kacetl vyrazil kotouč přímo na hůl Hlinkovi a ten snadno vrátil svému týmu dvoubrankový náskok.

Ve třetí části nejprve Hlinka v přesilovce napálil horní tyč, puk se od ní odrazil před čáru, což posvětil i videorozhodčí. Další početní výhodu už Sparta zásluhou Kumstáta využila a zdálo se být rozhodnuto. Při hře pět na čtyři ale Kudrna snížil na 2:4, ačkoliv se Pražané hodně zlobili, neboť Novotný byl v danou chvíli bez masky.

Kukumberg ještě rozvlnil boční síť a nevyužity zůstaly i další šance Východočechů, v 58. minutě při power play přece jen vykřesal jiskru naděje Šimánek, vyrovnání už se však domácí přes velkou snahu nedočkali.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 3. zápas:
Mountfield Hradec Králové - HC Sparta Praha 3:4 (0:2, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 33. Valcourt (Kopta), 50. Kudrna (Vydarený, Tvrdík), 58. Šimánek (Kudrna, Pláněk) - 4. Kumstát (Pech, J. Mikuš), 14. Pilař (Polášek, Pech), 36. J. Hlinka (Pilař, Réway), 48. Kumstát (Rolinek, Ďaloga). Rozhodčí: Hejduk, Hodek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 13:10. Využití: 1:3. Diváci: 6593. Stav série: 0:3.
Hradec Králové: Kacetl - Pláněk, Vydarený, Čáp, Jank, Dietz, Vašíček - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, T. Knotek, Pospíšil - Vantuch, Kukumberg, Červený - Valcourt, Tvrdík, Kopta. Trenéři: Draisaitl a Kučera.
Sparta: Novotný - Ďaloga, J. Mikuš, Pilař, Polášek, Piskáček, Barinka - Kumstát, Pech, Rolinek - Réway, J. Hlinka, Buchtele - Sabolič, Cingel, Vondrka - Forman, Přibyl, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.

Reklama

Související témata: