Hlavní obsah

Běhání po porodu? Jde to i po třech týdnech

Markéta LyachováSport.cz

Rodit děti ve čtyřiceti není jen tak, běželo mi hlavou. Musím se udržet v kondici, musím mít sílu. S dcerou, která přišla na svět o devatenáct let dřív, jsem běhala až do šestého měsíce. Se čtyřmi křížky na krku jsem se ale bála. A tak jsem alespoň chodila do poslední chvíle a plánovala si, jak se po porodu brzo k běhání vrátím.

Foto: RunCzech

Ilustrační foto

Článek

Jenže člověk míní a život mění. „Maratónky" jsem obula až o několik měsíců později. Kdy vlastně mohou maminky s běháním po porodu začít?

"Podle toho, o jaký porod se jedná – zda spontánní vaginální nebo císařský řez," říká docent Antonín Pařízek, přední český porodník. „Po spontánním porodu můžete začít klidně po dvou až třech týdnech, ale vždy podle chuti. Důležité je i stupňované úsilí."

Ženy, které rodily císařským řezem, si musejí minimálně měsíc počkat. "A při jakékoliv bolesti břicha je třeba běh končit," upozorňuje Pařízek.

Pitný režim a hygiena

Mnohé maminky se cítí skvěle už pár dní po porodu, k běhu se však bojí vrátit. Na internetu na vás totiž vyskočí celá řada článků, které vás pořádně postraší - při běhu vám zkysne mléko a nebudete moct kojit. "Při normální zátěži to neplatí. Důležité je hodně pít a pečovat o hygienu prsů," popisuje ještě Pařízek.

Jednoduše řečeno: lehkým klusem rozhodně nic nezkazíte a nemusíte se ani obávat o to, že mléko ztratíte.

Nejlepší je začít s rychlou chůzí a postupně zátěž přidávat. Vždy je dobré řídit se vlastními pocity. Pokud chůzi zvládnete, můžete pomalu z chůze přejít do klusu. Současně však musíte cvičit hluboko uložené svaly a svaly pánevního dna, aby tělo zvládlo zátěž spojenou s otřesy.

Náchylnost k oslabení svalů pánevního dna

Zpevněné pánevní dno je neodmyslitelnou součástí každého běžce a bez jeho správné funkce se běhání může stát nepříjemnou činností. Zatímco muži s touto oblastí problémy nemívají často, ženy naopak jsou k oslabení svalů pánevního dna mnohem náchylnější. Nejohroženější skupinou jsou právě ženy po porodu.

Svaly pánevního dna pracují podobně jako trampolína – svou pružností a pevností odolávají nárazům a podobným pohybům a ochraňují tak orgány umístěné nad touto svalovou skupinou. Jejich nesprávná funkce může způsobit pokles orgánů v břišní dutině, které poté tlačí na močový měchýř a způsobují nechtěný únik moči.

Je jasné, že po návratu nemůžeme očekávat rekordní časy, tělo není na rychlost připravené.

Důležitý je aktuální stav

Než poprvé vyběhnete, zamyslete se nad svým aktuálním stavem. Také záleží na dítěti. Pokud vám umožní se pořádně vyspat, máte situaci snazší. Běh je pro tělo po delší pauze náročný a vyžaduje připravenost a regeneraci, spánek je nesmírně důležitý.

Někteří gynekologové a porodníci doporučují začít s během až po třech měsících, právě kvůli otřesům. Spolehlivě vybrat to pravé tak zůstává na vás. Poslouchejte svůj vnitřní hlas a běháním se hlavně bavte.

Kdy jste začala běhat po porodu?
Do měsíce
18,7 %
Do dvou měsíců
18,5 %
Do třech měsíců
7,3 %
Později
55,5 %
Celkem hlasovalo 439 čtenářů.

Reklama