Hlavní obsah

Naládujete do žil energii a budete hořet

Praha

Máte rádi hudbu, dokáže vás nakopnout, poslouchejte své oblíbené skladby i při běhu a najděte správnou kombinaci běhu a hudby, aby vaše nohy běžely rychleji, lehčeji, svobodněji. Naládujete do těla energii z tónů a zažijte běžecký koncert, který vám okoření běhání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Naládujete do těla energii z hudby a zažijte velký běžecký koncert.

Článek

MP3 přehrávač. Každý zná. Jde o jedno nejlepších revolučních řešení posledních let. Navíc ideální pro běžce. Malá krabička, která nezatíží, můžete vidět tisíce běžců se sluchátky v uších. Žádné discmany, walkmany. K tomu máme nyní dobu chytrých telefonů, kdo touží běhat s hudbou, nemá problém a může si sestavit svůj playlist vytoužených písní.

Hudba může sloužit jako motivace, která vám zlepší běhání, přitlačí vás a překoná vaši vůli. Samozřejmě vám může také rozhodit tempo, krok, styl. Pokud vám hudba při běhu nevyhovuje, neposlouchejte, není nic jednoduššího. Zkuste a uvidíte.

Běh je pravidelný a rytmický pohyb

Vytvoření ideálního běžeckého playlistu vyžaduje pečlivý výběr. Možná je lákavé sestavit vše v rychlé a strhující hudbě, ale pokud vyklusáváte, nejde o ideální postup. Každý hudebník a DJ vám řekne, že všechno je o tempu a načasování. Takový je i běh. Pravidelný a rytmický pohyb. Pokud budou vaše nohy souznít s hudbou, máte vyhráno.

Pro kratší běhy do deseti kilometrů vybírejte skladby se středním tempem. To může být například Get Lucky od Daft Punk. Song 2 od Blur nebo Underdog od Kasabian.

V další fází, až budete hořet, zvyšte elektrizující úroveň písněmi jako jsou Run Boy Run od Woodkid, dále Brianstorm on Arctic Monkeys, případně Heavy Cross od Gossip. Po tomto koktejlu chytnete druhý dech.

Zkuste také smíchat různé žánry

Pro delší běhy od půlmaratónů až k maratónům, kde budete v provozu několik hodin, zvolte hudbu, která vás bude bavit a inspirovat. Pokud byste měli čtyři hodiny poslouchat něco, co vám hne žlučí, jistě vám to otráví i běhání a radši to zapíchnete. Zkuste pár písní od Pink Floyd, co Bob Dylan, Sigur Rós? Zkuste také smíchat různé žánry. Sáhněte po jazzu, klasice. Odvážné? Nemyslím.

Ke konci běhu, když je motivace na ústupu a úroveň energie klesá, by měl váš playlist vstoupit do fáze inspirace, která vás na poslední kilometry nakopne. Co třeba Eye of the Tiger, Born to Run a Don't Stop Believin. Tohle vás podrží.

Každý běžec je individualita, takže pokud jednomu sedí rock, druhému nemusí sednout a dá přednost reggae. Proto vybraná běžecká hudba kamaráda, nemusí sedět vám. Vy běžíte, vy si vyberte. Možná zpočátku zjistíte, že ne vše vybrané je ideální, ale časem vše vytříbíte a zjistíte, co funguje nejlépe. Dobrý běh!

Které skladba vám vyhovuje nejvíce pro běhání?
Hells Bells - AC/DC
25,8 %
Lose Yourself - Eminem
3,5 %
Get Lucky – Daft Punk
41,8 %
Aces High - Iron Maiden
3,9 %
Lust for Life – Iggy Pop
1,3 %
Hit That - Offspring
2,1 %
Underdog – Kasabian
1,1 %
Blue Monday – New Order
0,9 %
Heavy Cross – Gossip
1 %
One of these Days – Pink Floyd
1,6 %
Born To Run – Bruce Springsteen
1,1 %
Run Boy Run – Woodkid
1,2 %
Gonna Fly Now – The Rocky Theme
3,6 %
Nebo dáváte přednost české hudbě
11,1 %
Celkem hlasovalo 1347 čtenářů.

Reklama