Hlavní obsah

Desítky let běhá maratóny naboso. Naučí to i vás

René KujanSport.cz

Július Pataky je reflexní terapeut a běžec. A běžec ne jen tak ledajaký. Už dvě desítky let běhá naboso. Maratóny po Praze či Košicích nebo desítku jen tak doma po lese. Boty a ponožky nemá rád, a tak se jim vyhýbá jako zajíček Azurit rašpli. Když už musí vzít něco na nohu, jsou to vlastně jen takové podrážky s tkaničkami. A komu může takové chození naboso prospět, ptáte se? Všem, to je jeho odpověď. I když obuvnický průmysl na to může mít jiný názor.

Július Pataky, reflexní terapeut, bosý běžecVideo: Sport.cz

 
Článek

Reflexní terapie je prastará léčebná metoda. Stejně jako další metody, jako je akupresura nebo akupunktura, vychází reflexní terapie z poznatku, že tělesné periferie jsou silně inervované a jejich jednotlivé plochy jsou nervy propojeny s určitými orgány. Stav orgánů ovlivňuje také stav těchto plošek a opačně ‒ stav plošek může vypovídat o tom, v jaké kondici ten který orgán právě je. Prohmatáváním, třením, masáží těchto ploch lze ovlivnit i činnost dotyčných orgánů.

„Reflexní terapie je vlastně jen takovou náhražkou bosé chůze. V historii se u jednotivých kultur vždy objevuje v okamžiku, kdy se lidé rozhodnou odizolovat svá chodidla od země nějakou obuví. V případě, že chodíte naboso, reflexní terapii vlastně ani nepotřebujete," říká k tomu pan Pataky.

Pro běžce přináší chůze a běh naboso další pozitivní aspekty. Posiluje svaly, šlachy a klouby chodidel a podkolení, zušlechťuje běžecký styl a působí preventivně vůči zraněním. Július Pataky o tom něco ví. Má za sebou desítky maratónů a stovky, ne-li tisíce, kratších distancí. Jeho chodidla jsou dodnes zdravá a pravidelný běh přispívá k jeho dobré kondici. Společně s ním se vypravíme do světa bez obuvi. Bude to přínosné. A najdete-li odvahu a dáte tomu šanci, oblíbíte si bosou nohu také. Na to vemte... třeba holinku.

Vyzkoušíte chůzi nebo běh naboso?
Určitě, je to příjemné.
75,5 %
Nevím, jestli jsem na to ještě stavěný/stavěná.
8,8 %
Ne, nepřijde mi to přirozené.
15,7 %
Celkem hlasovalo 736 čtenářů.

Reklama

Související témata: