Hlavní obsah

Historické milníky Synot ligy: Šmicrovo největší derby, dvěma góly odstřelil Lavičku

Musel si na své nejlepší derby počkat až do pětatřiceti. Pak to ale stálo za to. Vladimír Šmicer je dalším protagonistou historických momentů fotbalové Synot ligy. Slavia ho na podzim 2008 nasadila do derby na Spartě jako žolíka. Renomovaný internacionál se tam vrátil po pěti měsících do základní sestavy - a hned dvěma góly se podílel na vítězství 4:1, což je pro sešívané nejvyšší výhra na Letné v samostatné soutěži.

Zpátky v čase - Když Šmicer rozhodl derby

 
Článek

Populární Šmíca tehdy svými trefami odstřelil kouče Sparty Vítězslava Lavičku.

„Nikomu nepřeji nic špatného, ale rivalita tam prostě je. A když vidíte, že je to pro Spartu taková rána, až odvolá trenéra, o to víc to člověka těší," líčí Vladimír Šmicer i po letech upřímně.

„Bylo to určitě mé nejlepší derby. Jak pocitem z vlastního výkonu, tak z výkonu celého mužstva."

Štístkem byl na všech svých štacích, štěstí přinesl i svojí Slavii po návratu ze zahraničí. Na jaře 2008 se s ní radoval z titulu. Následující podzim však kvůli zdravotním problémům sbíral starty po čtvrthodinkách, často nehrál vůbec.

O to víc překvapilo, že jej kouč Karel Jarolím postavil do základní sestavy. A zrovna v derby na Letné!

Svou šanci využil dokonale

„Lidi mi říkali, proč to ještě dělám, když jenom trénuju a potom hraju deset nebo patnáct minut. Ale člověk si musí na svoji šanci počkat. Já jsem věděl, že když ji dostanu, tak ji musím využít," líčil Šmicer po utkání.

„V základní sestavě byl hlavně proto, že je zkušený. Takového hráče jsme na hřišti potřebovali. Navíc se domluví s Tijanim Belaidem a Mickaëlem Tavaresem," poukázal spokojený kouč Jarolím na Šmicrovu schopnost komunikovat ve francouzštině.

Šmicer, jenž v té době už hrál jen na amatérskou smlouvu, sklízel chválu ze všech stran. „Spartě jsem ještě dva góly nikdy nedal. Bylo to mé nejkrásnější derby," usmíval se.

Derby ovlivnilo celou sezónu. Vítězná Slavia se rozjela a nakonec obhájila titul. Sparta naopak druhý den po debaklu 1:4 měnila trenéra, místo Vítězslava Lavičky povolala do zbraně Jozefa Chovance.

Šmicer pak už v lize stihl jen sedm startů a jeden gól. Na podzim 2009 se kvůli vleklým potížím s aktivní kariérou definitivně rozloučil.

Reklama

Související témata: