Hlavní obsah

Vítková ve stíhačce pátá, v desítce i Soukalová. Vítězka Domračevová sahá po celkovém prvenství

Chanty-Mansijsk
Aktualizováno

Tři nepřesné výstřely předvedly při stíhačce finále Světového poháru biatlonistek české reprezentantky Veronika Vítková i Gabriela Soukalová, přesto se vešly mezi deset nejlepších. Vítková obsadila páté místo a je celkově zatím čtvrtá, což by pro ni bylo životním maximem. V cíli desátá Soukalová se udržela v pohárové klasifikaci na sedmé pozici. Z prvenství se radovala Běloruska Domračevová a sahá po celkovém triumfu. Vše ale vyřeší až nedělní závod s hromadným startem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká biatlonistka Veronika Vítková.

Článek

„Pro nás další podařený závod a jediná škoda, že někdo nevyletěl až na stupně vítězů. Verča Vítková běžela hodně rychle, jen se nevyvarovala těch jedničkových střeleb. Totéž platí pro Gabču Soukalovou, ale jsme nadšeni, že máme dvě holky v desítce. Evík Puskarčíková si možná vyjela účast v nedělním masáku a speciální pochvalu mám pro Jíťu Landovou. Nevím, jestli vůbec někdy jela čtyř položkový závod na nulu, pro ni to byla parádní tečka za sezónou," hodnotil v České televizi trenér Zdeněk Vítek.

Vítková vyrážela do stíhačky čtvrtá, jen 2,5 vteřiny za Němkou Dahlmaierovou, kterou už ale po kilometru předstihla a při úvodní střelecké položce zalehla na kobereček jako třetí. Před ní byly o celkové prvenství bojující Finka Mäkäräinenová a Běloruska Domračevová.

Jako jediná z toho zmíněnou kvarteta musela na trestné kolo bohužel právě česká biatlonistka, ze střelnice se vrátila šestá s odstupem 31 vteřin na vedoucí Domračevovou. Soukalová také musela jednou kroužit a klesla z desátého místa na startu na aktuálně 19. příčku po první střelbě, naopak Puskarčíková čistou položkou poskočila ze třinácté na desátou.

Domračevová si popletla střelbu

Duo Mäkäräinenová, Domračevová ujíždělo všem soupeřkám, nejbližší Dahlmeierová na ně před druhou střelbou vleže ztrácela přes dvacet vteřin. V triu dalších pronásledovatelek už jela Vítková. Vedoucí Běloruska na střelnici nejdřív špatně zaujala polohu, vzápětí si uvědomila svůj omyl, nicméně koncentraci ji to narušilo a chybu si neodpustila. Klesla tím na 3. pozici.

Podobně jednu ránu mimo poslala i nejlepší z českých žen Vítková a střelnici opouštěla šestá s minutovou ztrátou. Puskarčíková znovu vleže střílela za nulu a průběžně ji patřila jedenáctá příčka. Soukalová, která si dala dalších 150 metrů navíc, propadla až do třetí desítky.

Vítězka pátečního sprintu Mäkäräinenová na třetí položce, která už probíhala vstoje, dvakrát zaváhala, čehož využily Němky Dahlmaierová s Preussovou a nakonec i Domračevová, aby se dostaly před ní. Čistě zastřílela také Vítková a opouštěla střelnici pátá, těsně za Finkou.

S nulou pokračovala v závodě Puskarčíková, což ji pomohlo už na průběžnou osmou pozici. Bezchybně konečně zastřílela i Soukalová a při jejím dobrém běhu z toho byl skok na dvanácté místo.

Puskarčíková si odstřelila desítku

Bylo jasné, že tajenku souboje o stupně vítězů pomůže vyřešit až závěrečná střelba. Zvládla ji nejlépe Domračevová a odjížděla s náskokem osmi vteřin na německý tandem, který sice pálil rovněž čistě, ale pomaleji. Vítková minula předposlední ranou, ale zůstala pátá.

Puskarčíková bohužel při poslední stojce zachybovala dvakrát, což ji vzalo šanci na první desítku. Dostala se před ni i krajanka Soukalová, která se nakonec vmáčkla zpátky na desátou příčku, z níž vyrážela. Úžasně střelecky si vedla Landová, všech jejích dvacet ran zasáhlo terč a z 56. místa na startu se zlepšila na 24. v cíli. Výraznější zlepšení nikdo jiný nepředvedl.

Za prvenstvím, které pro ni znamená upevnění vedoucí pozice ve Světovém poháru, mířila neohroženě Běloruska Domračevová, z německého dua byla v cíli dřív Dahlmeireová. Vítková udržela pátou příčku, Soukalová byla desátá a mezi elitních pětadvacet se nakonec vešly i Puskarčíková s Landovou.

Mužský stíhací závod ovládl kanadský biatlonista Nathan Smith, svou triumfální sezónu v něm čtvrtým místem zakončil Martin Fourcade. Nejlepší z Čechů byl devátý Michal Šlesingr.

Finále SP v biatlonu v Chanty Mansijsku (Rusko):
Ženy - stíhací závod (10 km):
1. Domračevová (Běl.) 28:14,4 (1 trest. okruh)
2. Dahlmeierová -15,7 (0)
3. Preussová (obě Něm.) -15,9 (0)
4. Mäkkäräinenová (Fin.) -1:01,8 (3)
5. Vítková (ČR) -1:16,3 (3)
6. Valj Semerenková (Ukr.) -1:24,8 (1),
10. Soukalová -2:15,4 (3)
18. Puskarčíková -2:33,6 (2)
24. Landová -3:19,3 (0)
50. Tomešová (všechny ČR) -6:26,6 (8)
Konečné pořadí stíhacích závodů:
1. Mäkäräinenová 348
2. Domračevová 347
3. Valj Semerenková 255
4. Dahlmeierová 224
5. Wiererová 214
6. Hildebrandová (Něm.) 204
7. Soukalová 195
9. Vítková 191
28. Puskarčíková 86
42. Landová 49
65. Tomešová 11
Průběžné pořadí SP (po 24 z 25 závodů):
1. Domračevová 1065 b.
2. Mäkäräinenová 1033
3. Valj Semerenková 836
4. Vítková 793
5. Hildebrandová 740
6. Wiererová 720
7. Soukalová 708
34. Puskarčíková 211
48. Landová 129
68. Tomešová 36

Reklama