Hlavní obsah

Gigant překonal 27 světových rekordů, teď pomáhá rozběhnout Ghanu

Praha

Mít jméno, které je slavné, má výhodu. Může otevírat zdánlivě zavřené dveře. Své o tom ví běžecká ikona Haile Gebrselassie, který pomáhá novému závodu v Ghaně. Tento etiopský atlet doufá, že pomůže vytvořit lepší fitness prostředí a životní styl v této západoafrické zemi.

Foto: iaaf.org

Haile Gebrselassie v akci.

Článek

Tento osminásobný mistr světa a dvojnásobný olympijský vítěz pomáhá rozvíjet Millennium Marathon ve města Accra, hlavním městě Ghanské republiky. Závody se mají konat 6. září tohoto roku. Běžci mají běžet půlmaratón a pětikilometrovou trať.

„Accra je nádherné město a velmi vhodné pro běhání dlouhých vzdáleností," řekl Gebrselassie pro allAfrica.com. „Tento závod bude jedním z nejvíce proslulých během pár let," věří olympijský vítěz z Atlanty 1996 a Sydney 2000.

Město se rozléhá podél Atlantického oceánu a slibuje podle organizátorů malebnou kulisu pro závod a samotné běžce. Start a cíl je plánován na Náměstí Nezávislosti, poběží se hlavními ulicemi města.

Kdo je Haile Gebrselassie
Etiopský běžec, kterému je 41 let
Dokázal vyhrávat závody od 1500 metrů až po maratón
Celkem překonal 27 světových rekordů
Získal dvě zlata na olympijských hrách
Osmkrát se radoval z prvního místa na mistrovství světa
V roce 2006 zaběhl půlmaratón za 58:55
V roce 2008 zaběhl maratón za 2:03:59

„Ghana je klidná a stabilní země. Mnoho mezinárodních běžců a turistů se bude rádo každý rok vracet a účastnit se závodu. Doufám, že Millennium Marathon pomůže rozvoji kultury, fitness a zdravého životního stylu v Ghaně," pronesl slavný sportovec, který nepatří mezi velikány, měří 165 centimetrů a váží 56 kilogramů, ale jeho jméno patří mezi giganty sportu, a tak pomáhá.

Podle místních zpráv se očekává, že závodů by se mělo účastnit patnáct tisíc běžců, a to už právě při premiérovém ročníku na podzim tohoto roku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články