Hlavní obsah

Historické milníky Synot ligy: Dostálek měl z rekordní návštěvy husí kůži

Tolik diváků často přijde za celé kolo dohromady. Jenže 2. října 1996 zamířilo na duel Brna se Slavií (1:1) neuvěřitelných 44 120 diváků! Rekordní návštěvě je věnován další díl historických momentů fotbalové Synot ligy. Stadión Za Lužánkami dnes zarůstá plevelem, ale rekord mu stále patří. „Měl jsem z toho husí kůži,“ líčí pamětník a aktér slavného zápasu Richard Dostálek.

Zpátky v čase - nejvyšší divácká návštěva

 
Článek

Výjimečné návštěvě nahrálo výjimečné postavení domácích fotbalistů. Tým kouče Karla Večeři vedl na začátku podzimu 1996 tabulku a za soupeře měl obhájce titulu, pražskou Slavii.

„Určitě to bylo dané postavením v tabulce, očekávalo se velmi zajímavé utkání. Když jsme vyběhli půl hodiny před začátkem na rozcvičku, zjistili jsme, že je vyprodáno. Měl jsem z toho úplně husí kůži," usmívá se Richard Dostálek.

Brněnský klub tehdy nesl název Boby a hned ve třetí minutě zchladil nažhavené tribuny slávista Pavel Novotný, který otevřel skóre. Až patnáct minut před koncem zařídil konečnou remízu právě Dostálek.

„V utkání jsme byli lepším týmem než Slavia, ale hned od začátku jsme laciným gólem prohrávali. Spálili jsme několik šancí. Až ve druhém poločase přišel vysoký balon do vápna, Patrik Holomek sklepl na Pavla Holomka a ten mi ho přistavil zpátky proti noze. Foukl jsem to Stejskymu k tyči, moc pěkný gól," culí se Dostálek, který o dva roky později přestoupil právě do Slavie.

Do Brna se pak vrátil na sklonku své bohaté hráčské kariéry.

Reklama