Hlavní obsah

Napětí mezi trenéry. Jednadvacítka se musí přizpůsobit, určil Vrba

Praha

Nejen kvalifikační zakolísání s Lotyšskem české fotbalové elity a nepřesvědčivý výkon v přípravě na Slovensku způsobily značné napětí ve strahovských kancelářích obývaných trenéry dvou nejvyšších reprezentačních výběrů. Původcem nepřímé slovní konfrontace bylo vyjádření Jakuba Dovalila, který chystá výběr hráčů do jednadvaceti let na červnové domácí mistrovství Evropy. Posteskl si, že ani jednou neměl v přípravě k dispozici nejlepší možný tým. A bylo zle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Pavel Vrba.

Článek

Výběr českých lvíčat absolvoval v pátek proti Anglii (0:1) a v úterý s Portugalskem (1:0) poslední ostré testy před červnovým mistrovstvím Evropy, což je největší akce, kterou může Česko na svých stadiónech pořádat.

Trenér Jakub Dovalil chtěl proti účastníkům šampionátu vyzkoušet mužstvo v nejsilnější možné sestavě. Z pěti očekávaných opor musel tři oželet. Obránce Kadeřábka vyřadilo zranění. Záložník Ladislav Krejčí a útočník Václav Kadlec se octli v nominaci Pavla Vrby pro duely s Lotyšskem a na Slovensku.

„Nejsem úplně happy, že tu s námi kluci nejsou. Mysleli jsme, že vyzkoušíme mužstvo v ideální sestavě. Ale áčko hraje kvalifikaci, zatímco pro nás jde pořád o přípravu," pronesl Dovalil ještě před bitvou s Angličany. „Diskuze s Pavlem Vrbou měla určitý vývoj, Václav Kadlec měl být původně s námi. Na druhou stranu výkony Vaška v posledních čtyřech kolech byly tak dobré, že si nominaci do elitního výběru zasloužil. Při zranění slávistického útočníka Škody to byla pochopitelná volba," doplnil ještě Dovalil.

Prioritou je áčko, reagoval Vrba

Zdánlivě nevinné prohlášení bylo rozbuškou pro slovní konflikt vztahující se k výběru kádru pro evropský šampionát lvíčat. Áčko totiž pokračuje v kvalifikační bitvě o ME ve Francii 2016 na Islandu 12. června. Jednadvacítka bude od 1. do 10. června na soustředění v Rakousku, přičemž už 3. června musí ohlásit na UEFA konečnou nominaci. Následně vstoupí 17. června zápasem s Dánskem do šampionátu.

Je jasné, že pokud trenér Vrba sáhne po někom z mladších hráčů pro poslední bitvu letošního jara, bude mít Dovalil nejsilnější kádr k dispozici až tři dny před turnajem, bez ohledu na význam šampionátu, v němž půjde i o místo na olympiádě v Riu 2016.

„Někteří si asi neuvědomují, že první je áčko, pak teprve následuje jednadvacítka, dvacítka, a tak dále," reagoval Vrba s odstupem čtyř dnů na prohlášení mladšího trenérského kolegy. „Byla určitá dohoda. Bohužel jsem se dočetl, že nebyla z naší strany splněna. Nechci situaci rozvádět, jak ji rozváděli trenéři a manažeři jednadvacítky. Každopádně prioritou je áčko a jednadvacítka se holt musí přizpůsobit," pronesl Vrba před přípravným duelem na Slovensku.

Prakticky souběžně v Praze komentoval situaci čtyřiadvacet hodin před bitvou s Portugalskem i Dovalil. „Maximálně věřím kádru, který mám k dispozici. Áčko má samozřejmě přednost," říkal opatrně trenér jednadvacítky. Z jeho diplomatických slov nebylo těžké vytušit, že dostal za předešlé prohlášení řádně vyčiněno.

Z pohárových zkušeností těží i reprezentace

Termín šampionátu hráčů do jednadvaceti let je z pohledu českých klubů strašákem. Zejména pro adepty evropských pohárů. Jeden český tým půjde do 2. předkola Evropské ligy už 16. července, na další kluby startující v 3. předkolech Ligy mistrů či Evropské ligy čeká první duel v rozmezí 28.-30. července 2015. V případě finálové účasti na ME se hráči z Dovalilova výběru rozjedou plnit klubové povinnosti 1. července, v případě nezdaru ve skupině 24. června. To vše bez jediného dne dovolené po sezóně.

Pro český fotbal představuje účast v evropských soutěžích lukrativní příjmy, ruku v ruce jde i o sportovní hledisko. Konfrontace s klubovými giganty posouvá hráče výrazně vpřed, z čehož následně profituje i reprezentace. A tu na podzim čekají klíčové bitvy o francouzský šampionát s Kazachstánem, Lotyšskem, Tureckem a Nizozemskem. Však se také fotbalovým zákulisím už delší dobu nese zvěst, že Spartě není příliš po chuti předpokládané vydatné zastoupení jejích borců v kádru pro evropský šampionát.

„Pokud kluci nastupují v pohárech, jsou pod větším tlakem, což se pozitivně promítá i do reprezentace. Jejich starty v Evropě nám v jarních dvou konfrontacích s Lotyšskem a Slovenskem chyběly," posteskl si Vrba, jak důležité je mít zástupce ve skupinové fázi evropských soutěží, nemluvě pak o účasti v jarní fázi soutěží.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články