Hlavní obsah

Bolest chodidla. To je třináct svalů a dvacet šest kostí

Praha

Bolest chodidla možná potkala už i vás. Běháte, doběhnete a dostaví se bolest či pálení plosky. Sundáte tenisky, lehce promasírujete a následuje úleva. Ráno se probudíte, a jakmile pustíte nohy z postele, obtíže se znovu dostaví. Říkáte si: „Co se děje? Proč?“ Příčin vzniku bolesti může být hned několik.

Foto: Kateřina Vitáčková

Bolest chodidla. Pro běžce zásadní problém.

Článek

Klíč k pochopení našich problémů není jen v technice běhu, ale především v pochopení, jakou funkci naše noha vlastně má. Noha má nejen funkci statickou, kdy nám tělo drží ve vzpřímené poloze, ale i dynamickou sloužící k chůzi a běhu. Ovšem málokdo z nás si uvědomuje, že noha se snaží adaptovat na povrch. Tlumí naše nárazy, přizpůsobuje se povrchu terénu. Tohle vše je pro nohu velmi náročné. I přes to, že na noze najdeme třináct svalů a dvacet šest kostí.

Nejčastější onemocnění chodidel

Mezi nejčastější onemocnění chodidel u běžce jistě patří plantární fasciitida. Jedná se o zánět silného vazivového pruhu na plosce nohy, který se táhne od paty a upíná se podél celého chodidla až k prstům. Při nadměrném přetížení může docházet k dráždění nebo až k zánětu úponu vazu. Dlouhodobým přetěžováním nohy má za následek i vznik patní ostruhy, kostěného výrůstku na vnitřní straně paty, méně často na spodním úponu Achillovy šlachy. Bolestivá není samotná patní ostruha, ale měkké tkáně v okolí, které ostruha dráždí.

Příčina a vznik
Přetížení z nadměrných dávek běhu
Špatná technika běhu
Nadváha až obezita
Vadné držení těla, které vede k nesprávnému postavení celé dolní končetiny
Opakované zranění nohy
Rozdílná délka končetin
Výrazná pronace nebo naopak plochonoží
Špatná obuv

Míváte bolesti v oblasti prstů na noze? Příčinou může být Mortonova neuralgie, která se projevuje mravenčením až bolestí v místech mezi 2. a 3. prstem, někdy i 3. a 4. prstem. Obvykle najdeme pod těmito prsty i otlak svalového bříška, který je na pohmat citlivý. Osoby s tímto postižením mívají často delší druhý prst než palec a spadlou příčnou klenbu. Díky tomuto postavení nohy dochází k útlaku nervu a způsobuje nám bolesti v chodidle, někdy s vystřelováním pod prsty. Potíže se zhoršují při chůzi a delším stání.

S termínem plochá noha jste si již také určitě setkali. Podélná a příčná klenba je při větší zátěži (například dlouhodobé stání) vystavena silám, které mají tendenci klenbu snížit a nohu oploštit. Klenbu nám drží ve správné funkci vazy nohy spolu se svaly a umí udržet klenbu při pohybu. Proto také tendence k poklesu klenby je větší při únavě zúčastněných svalů. Plochonoží často doprovází deformita prstů (tzv. kladívkovité prsty), vbočený palec (hallux vagus), různé otlaky a „kuří oka".

Prevence a léčba

Nejdříve je potřeba stanovit příčinu, proč se stalo, že se bolest v chodidle objevila. A cílem je danou příčinu odstranit. Zbavte se nevhodných bot, zredukujte hmotnost, pokud trpíte obezitou. Pod odborným dohledem fyzioterapeuta se naučte správným pohybovým stereotypům, cvikům pro posílení nožní klenby i měkké techniky na uvolnění. Dobrý ortoped nebo podiatr vám vyrobí vložky do bot na míru.

V případě zánětu plantární fascie se doporučuje klid, analgetika, ledování dané oblasti. Od bolesti a k urychlení hojení dopomůže i kinesiotaping plosky nohy. V těžších případech (např. u patní ostruhy) se doporučuje elektroléčba, zejména ultrazvuk nebo laser předepsaný lékařem.

Určitě bychom na chodidle našli spoustu dalších potíží. V přetížených svalech (a tedy i na chodidle) můžeme vyhmatat bolestivé trigger points (malé svalové uzlíky nacházející se v přetíženém svalu), plísně, které mohou předznamenat i problémy s imunitou nebo různá svalová mikrotraumata.

Našim nohám nejvíce pomůže, když o ně budeme řádně pečovat ať už v oblasti hygieny, cvičení nebo koupí zdravotní obuvi. Ulevme jim od celodenního sezení, stání a nakonec i běhání. Zkuste se naboso projít v trávě, písku či po oblázkové pláži. Senzomotorická stimulace je pro chodidlo velmi příjemná a účinná!

Kateřina Vitáčková – fyzioterapeutka, osobní trenérka
Ve své soukromé praxi se zabývá diagnostikou a terapií funkčních poruch, cvičením za poúrazových stavů zaměřeným nejen na sportovce, ale i širokou veřejnost. Dále je poradcem v oblasti zdravé výživy a jejího vlivu na zvýšení sportovního výkonu. Pro své klienty vede lekce nordic walkingu. Ve volném čase se věnuje především běhu, lezení nebo vysokohorské turistice.

Reklama

Související témata: