Hlavní obsah

Třinec - Litvínov 2:3Stav série 0:2Litvínov i podruhé vyhrál v Třinci a vede ve finále 2:0 na zápasy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Petružálek 0 : 1
39. Galvas 1 : 1
46. Hanzl 1 : 2
48. Hübl 1 : 3
55. Polanský 2 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté Litvínova uspěli i ve druhém finálovém utkání extraligy na ledě Třince a po vítězství 3:2 se přesouvají domů za příznivého stavu 2:0 na zápasy. Oceláři sice na konci druhé části odpověděli trefou Lukáše Galvase na vedoucí gól Jakuba Petružálka, ale ve třetí třetině rozhodli brankami v přesilovkách Robin Hanzl a Viktor Hübl. Boj o zlato na čtyři vítězné zápasy pokračuje ve středu a ve čtvrtek na severu Čech.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Lukáš Galvas z Třince střílí vyrovnávací gól na 1:1.

Článek

Třinecký trenér Jiří Kalous zamíchal po sobotní porážce v úvodním utkání série (1:3) se složením prvních tří útoků a v obraně nahradil Hrabala Trončinský. Do litvínovské sestavy byl vůbec poprvé zařazen útočník Miloslav Hořava mladší. Útočník zapůjčený z prvoligového Kladna a syn asistenta trenéra Vervy se postavil do čtvrtého útoku místo Majdana.

V úvodu zahrozili domácí Polanský s Adamským, ale jinak se Oceláři proti dobře bruslícímu Litvínovu těžce prosazovali. Udeřili naopak hosté. Ve čtvrté minutě se po pravé straně dostal snadno do šance Petružálek, který využil i toho, že bránící Linhart zakopl o spoluhráče Ružičku, a střelou na bližší tyč překonal Hrubce. Domácí Francouze vážněji neprověřili ani při Hüblově trestu.

Litvínov byl nebezpečnější, Hübl vyzkoušel Hrubce bekhendem a při Rákosově trestu Lukešova rána minula cíl. V oslabení ale mohli vyrovnat po brejku Hrňa s Adamským. Pak trefil litvínovského brankáře do hrudi z dobré pozice Plíhal. Severočeši na přelomu první a druhé třetiny odolali při Lukešově vyloučení, když se dvakrát snažil překvapit Francouze přes stínící hráče Hrňa.

Nepřekonatelný Francouz

Ve druhé části už si Slezané vytvořili tlak. Francouze ale nepřekonali Polanský ani Hrňa o ojedinělou šanci hostů se v této fázi hry postarali Hořava s Pirošem. Litvínovský gólman musel krýt Rothovu ránu, Hrňovu dorážku a o několik minut později měl příležitost Ružička.

V polovině utkání při krátké početní výhodě hostů Hrubce ohrozili Jánský a Hübl. Přesilovku ale přerušil Lukešův faul, Francouz si poradil s ránou Klepiše, který neuspěl pak ani v další šanci. V druhé polovině prostředního dějství se hra vyrovnala, přesto se ve 39. minutě dočkal Třinec vyrovnání. Orsava obral o puk v pravém kruhu Skleničku a Galvas nadvakrát překonal Francouze.

Litvínov dával góly, Oceláři měli smůlu

Otočit stav mohl na začátku třetí třetiny v přesilovce Orsava. Ve 46. minutě se naopak prosadili v početní výhodě svěřenci trenéra Radima Rulíka. Trávníčův pokus se odrazil od zadního mantinelu k Hanzlovi, který zamířil do odkryté branky. Příležitost bleskově vyrovnat měl tísněný Ružička, prázdnou branku ale netrefil.

Vzápětí šel navíc slovenský forvard podruhé v krátké době pykat a Hübl přesnou trefou z mezikruží do levého horního rohu po svém efektním uvolnění zvýšil.

Oceláři nadále naráželi na pozornou obranu Severočechů i Francouze, přesto Adamský napálil horní tyč. Naději dal domácím v 55. minutě v závěru Gulova trestu Polanský, když sebral puk Pavlíkovi a překonal litvínovského gólmana. Další možnost měl Irgl, ale hosté těsný náskok ubránili i při závěrečné power play Třince.

Finále play off hokejové extraligy - 2. zápas:
HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov 2:3 (0:1, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 39. Galvas (Orsava), 55. Polanský (Klesla, Roth) - 4. Petružálek (R. Hanzl), 46. R. Hanzl (Trávníček, F. Pavlík), 48. Hübl (Lukeš). Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. Diváci: 5200 (vyprodáno). Stav série: 0:2.
Třinec: Hrubec - Roth, Klesla, Galvas, Linhart, Trončinský, M. Doudera - Dravecký, Klepiš, Ružička - Irgl, Polanský, Adamský - Hrňa, Plíhal, Orsava - Ciencala, Matuš, Rákos. Trenéři: Kalous a Varaďa.
Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, F. Pavlík, Z. Sklenička, Gula, T. Pavelka - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - M. Hořava ml., Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Reklama

Související témata: