Hlavní obsah

Štybar zazářil v Roubaix, ale neslavil: Za rok nikdo nebude vědět, kdo byl druhý

Praha

Fenomenální úspěch slaví český cyklista Zdeněk Štybar. Borec týmu Etixx-Quick Step v neděli vybojoval druhé místo v nejslavnější klasice Paříž-Roubaix. Ve spurtu na slavném velodromu nestačil jen na favorizovaného Němce Degenkolba. „Vyhrál kluk, který byl v neděli nejsilnější," uznal devětadvacetiletý Čech.

Foto: Etixx - Quick-Step/Tim De Waele

Zdeněk Štybar na trati závodu Paříž-Roubaix 2015.

Článek

Štybar jel Roubaix potřetí v kariéře. Předloni skončil šestý, minulý rok obsadil pátou příčku. Nyní zůstal jen pár centimetrů od vítězství. „Mám rozporuplné pocity. Nevím, zda se radovat či být zklamaný," prohlásil Štybar pro server supercycling.cz vědom si faktu, že byl kousíček od životního výsledku.

V drsném závodě, který se z velké části odehrává na kostkách, musel 4300 metrů před cílem dojíždět skupinu třech uprchlíků. „Stálo mě to spoustu sil a musel jsem si trošku odpočinout, což bylo možná pro vývoj závodu rozhodující. Věděl jsem, že bude složité porazit Degenkolba ve spurtu, ale na pokus o únik ze skupiny už nebyl prostor," posteskl si Štybar.

Na velodrom vjížděl sice jako první, ale tušil, že vítězství je hodně daleko. „Degenkolb je nesmírně zkušený a jeden z nejrychlejších lidí v pelotonu," vysvětloval s odstupem Štybar.

Triumf v Roubaix je jeho největším snem

„Štve mě, že jsem byl takový kousek od vítězství na Roubaix. Cyklistika je o vítězství, která se počítají, a druhá místa moc neznamenají. Za rok nikdo nebude vědět, kdo byl na Roubaix druhý," posteskl si Štybar, jenž letos slavil triumf při závodě Strade Bianche a byl druhý při klasice v Harelbeke.

Na stupních vítězů působil poněkud frustrovaně. „Je fantastické bojovat na velodromu o první místo," usmál se Štybar. „Ale moc mě mrzí, že jsem trofej v podobě dlažební kostky neměl nad hlavou já. Nicméně každý rok jsem se tady při závodě zlepšoval, takže doufám, že jednou se dočkám. Vítězství v Roubaix je mým největším snem," vysvětlil Štybar.

John Degenkolb se stal prvním německým vítězem ve sto třináct let dlouhé historii závodu zvaného Peklo severu. „Vůbec jsem si nepřipouštěl, že bych selhal a neslavil vítězství," potvrdil obrovské sebevědomí cyklista, jenž letos ovládl už klasiku Milán-San Remo.

Reklama

Související témata: