Hlavní obsah

Běžecká abeceda: Dostane vás běh na kolena, nebo vás katapultuje do jiných dimenzí?

Dušan Randák, küSport.cz

Běh nás může katapultovat nejen do jiných dimenzí v oblasti psychiky. Jak to asi budou časem řešit v korporacích, kde se snaží rozběhávat lidi? Nedávná vědecká studie totiž tvrdí, že běžci jsou ve svých profesích často úspěšnější a dosahují lépe kariérního postupu než neběžci. Co pak budou korporace dělat, až budou samý šéf a óbrmanažer a žádní podřízení? Kdo bude ve finále pracovat?

Foto: Profimedia.cz

Běh vás katapultuje do jiné dimenze.

Článek

K jako Katapult a Kolena

Může běh působit jako katalyzátor, neřkuli katapult?

Běžci jsou dozajista katapultováni. Snad v důsledku toho, že jsou díky běhu cílevědomější a soustředěnější a jsou schopni pracovat na dlouhodobých cílech. Jsou katapultováni do jiných profesních sfér.

Katapultovat nás může běh i na úrovni nálad. Když vnímám své pacienty, kteří běhají, tak se většinou díky běhu z různých nenálad a rozladěností dokáží dostat rychleji a dobře svou psychiku stabilizovat. To je na lidech vidět na první pohled. Když si promítnu běžce z malého vzorku návštěvníků mé ambulance, tak jsou převážně výsledkem katapultu k větší osobní spokojenosti.

BĚŽECKÁ ABECEDA TROCHU JINAK - Časům, rychlostem, průměrům a dalším veličinám běžeckých výkonů se věnujeme v jiných rubrikách. Nesmíme ale opomenout ani psychické zdraví běžců. Na těchto stránkách budeme běhat tak říkajíc pod dohledem psychiatra a maratónce v jedné osobě.

S kolegou děláme u některých lidí na počátku ambulance zátěžové testy a po půl roce je opakujeme. Na tělovýchovném lékařství jim zjišťují vitální kapacitu plic, dělají zátěžové EKG. Má to svůj důvod. U lidí se specifickou farmakoterapií potřebuji vědět, jak jsou na tom se srdcem. Napadlo nás nedělat pouze obyčejné EKG, ale zátěžové. Po půl roce testy zopakujeme, aby bylo vidět, jestli i prostá abstinence nebo změna životního stylu změní něco také na fyzičce. Shodou okolností zrovna poslední člověk, který ke mně přišel, hlásil: „Dostal jsem od doktora pochvalu, zase jsem se fyzicky zlepšil!"

Katapult směrem k lepší fyzické kondici je prokazatelný, co ale další stránky života?

Katapult to může být někdy i na úrovni vztahů. Napadá mne jeden pacient, kterého běh katapultoval k velkým životním změnám. Měl obecně problémy s navazováním vztahů. Když jsme se bavili o tom, v jakém prostředí by mohl vztahy navazovat, dostali jsme se k tomu, že pro něj by byl docela vhodný běh ‒ je v něm dobrý, je tam společné téma... a on si to vzal za své. Běh jej katapultoval k lepší sociabilitě a dokonce k navazování vztahů.

Dušan Randák, známý psychiatr z Kliniky adiktologie VFN a 1. LF UK. Zabývá se léčbou závislostí na návykových látkách. Žije v Kralupech nad Vltavou a běhá maratóny.

Zpočátku se pacient spojil se skupinou lidí, kteří běhají, zkus se k nim připojit. Scházel se s nimi na tréninky, ale pak říkal: „Když oni běhají strašně pomalu!" Cílem ale mělo být něco jiného. Asi po půl roce mu to konečně secvaklo a teď začal mluvit o tom, že by se nějaký vztah mohl urodit. Běh tedy může být i pěkným komunikačním nástrojem.

Reklama

Související témata: