Hlavní obsah

Deset kilometrů dřel, ale cílovou časomíru neviděl

Všichni se těšili na prolamování světových rekordů na maratónu v Londýně. A nic. V ten samý den však na jiném místě Evropy padl trochu neobvyklý světový rekord. Na maratónu v německých Drážďanech ustanovil třicetiletý Thomas Dold rekord na desetikilometrové trati, kterou absolvoval celou pozadu.

Rekord v Drážďanech - 10 km pozadu.

 
Článek

Ve světě extrémních výkonů není Dold žádným nováčkem. Na živobytí si vydělává jako motivační trenér, spíkr a sportovní manažer. Zřejmě svoji práci odvádí dobře, soudě minimálně podle jeho vlastní motivace a sportovních výkonů. Už z dřívější doby si zajistil světová prvenství na tratích 400, 800, 1000 a 1500 metrů v obvyklé disciplíně prováděné neobvyklým způsobem - v běhu pozadu.

Thomas Dold zdolává trasy, na něž vlastně ani nevidí, velmi rychlým způsobem. Ve skutečnosti běhá obrácen o 180° výrazně rychleji, než tak činí většina z nás při svém obvyklém tréninku. No řekněte sami: Dostat „desítku" pod 40 minut či uběhnout kilometr v tempu 3:43 km/min. je poměrně slušný výkon i při standardní formě provádění běhu.

Sen a jeho běžec

Dold si svým dalším triumfem splnil několikaletý sen o pokoření hranice 40 minut. Když v roce 2011 zaběhl tehdejší rekord tratě (těsně pod 41 minut), bylo prvenství už po třech týdnech pryč. Sokovi chyběly dvě vteřiny, aby se dostal na bájnou čtyřicítku. Nestalo se tak. Nyní je jeho výkon ale už minulostí a Dold se tak zároveň stal prvním člověkem na světě, jenž stlačil svůj čas pod 2400 vteřin.

Rekordman umí ovšem řádně běhat i „normálně". Maratón si střihne za 2:38 hod., desítku za 31 minut. Když Thomase klasické tratě začínají nudit, začne škádlit schody. Ani tam se nešetří. A ještě méně šetří soupeře. Většinou si v posledních jedenácti letech odnáší první místa z většiny významných běhů do schodů. Mezi jeho úlovky patří prvenství například v běhu na Empire State Building v New Yorku, Donauturm ve Vídni, televizní vysílač ve Stuttgartu. Zazářil i na Tchaj-wanu, v Singapuru, Kolumbii, Itálii či Vietnamu.

Běháte také někdy pozadu?
Ano, krátké tratě jako součást běžecké abecedy.
24,8 %
Ne, vždyť to nemá žádné praktické uplatnění.
75,2 %
Celkem hlasovalo 597 čtenářů.

Reklama