Hlavní obsah

Budějovice - Sparta 1:3Sparta rázně mířila do kvalifikace Ligy mistrů, výhru nezkazil ani zběsilý Costa

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Kadlec 0 : 1
25. Lafata 0 : 2
62. Kadeřábek 0 : 3
83. Dvořák 1 : 3
Záznam online reportáže

V sobotu nastoupili fotbalisté Dynama České Budějovice před domácími fanoušky naposledy jako prvoligoví, Sparta jim v hustém dešti rozlučku pokazila a porazila je rozdílem třídy. Zároveň si definitivně pojistila druhou příčku, zaručující nemistrovskou větev předkola Ligy mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan David Lafata a obránce Českých Budějovic Roman Lengyel.

Článek

Už v prvních dvou minutách musel Křížek v domácí brance řešit dvě nebezpečné situace. Skvěle si poradil především tváří v tvář Kadlecovi, jemuž sebral míč odvážným skokem pod nohy. Na druhé straně se pokoušel o brejk Linhart, ale na poslední chvíli ho zastavil Holek skluzem. O chvilku později se opřel za hranicí šestnáctky do míče pravačkou Kladrubský a Štěch se musel pořádně natáhnout, aby vytěsnil míč nad břevno.

Dvojitý úder během minuty

Sparta postupně převzala inciativu. Hrálo se převážně na domácí polovině. Po rychlé akci předložil Konaté lahůdkovou přihrávku Lafatovi, ale ten v malém vápně trefil jen nohy Křížka. Krátce na to Vácha pálil z pětadvaceti metrů vedle branky. Dynamo si chtělo loučení s ligou před domácími fanoušky vyloženě užít. Sparťané nedostali metr trávníku zadarmo a museli zvýšit tempo, aby získali převahu. Jejich ofenzivní choutky však končily většinou na dvou obranných hradbách, vysoké centry do šestnáctky odtrkal spolehlivě Lengyel. Pokusy z větší vzdálenosti pak pohlídal Křížek.

Ve 24. minutě ale naservírovala fotbalovou lahůdku. Konaté centrem z pravé strany hledal Lafatu, míč však odhlavičkoval Lengyel, ale Kadlec ho nádherným volejem poslal pod břevno. Hned po rozehrávce si to opět rozdal Lafata s Křížkem a prohrál. Hosté však kopali rohový kop. Krejčího centr prodloužil hlavou Kováč a u vzdálenější tyče usměrnil Lafata ve skluzu do sítě. Potlesk tribun si později vysloužil Vácha, když asistent rozhodčího otočil autové vhazování a sparťanský záložník míč vrátil do zámezí.

Tribuny znovu tleskaly, když si Funda poradil s Kadeřábkem, centrem našel úplně volného Řezáče, ale ten minul zívající branku. Obdobně si vedl po přiťuknutí Krejčího na druhé straně Kadlec. V závěru poločasu po dalším centru Konatého vyrazil Křížek míč jen do Nováka, ale sparťané včas nezareagovali.

Červená za nesmyslný faul

Sparta po změně stran sice nepůjčila domácím dlouhé minuty míč, ale nedokázala se dostat do zakončení. Chyběl jí rychlejší pohyb a nápadité přihrávky Matějovského, který zůstal na lavičce. Až po rohovém kopu Krejčího a hlavičce Kováče pálil zblízka Kadeřábek, ale jen do Křížka, který pak zlikvidoval i další rohový kop. V 57. minutě Costa nejprve ležérně stínoval Řezáče, který dobíhal míč, pak ho naprosto nesmyslně fauloval, ještě na něj šlápl a uviděl červenou kartu.

Sparta si dál udržovala převahu a po trestném kopu Dočkala Kadeřábek zblízka hlavou potřetí překonal Křížka. Lafatovi se proti Jihočechům střelecky daří, blízko k hattricku měl i v sobotu, ale zůstal u jedné branky. Po tutovce v první půli spálil další čtvrt hodiny před koncem po ideální přihrávce Dočkala, kdy málem přerazil břevno. Sparta pak už dohrála zápas v profesorském tempu.

Fotbalová Synot liga - 29. kolo:
Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 1:3 (0:2)
Branky: 83. A. Dvořák - 24. Kadlec, 25. Lafata, 62. Kadeřábek. Rozhodčí: Franěk - Jiřík, Vlasjuk. ŽK: Linhart, Hála, Eliáš, Pasecký - Kadlec. ČK: 56. Costa (Sparta). Diváci: 4659.
Č. Budějovice: Křížek - Janotka, P. Novák, Lengyel, Eliáš - Řezáč, Benát, Kladrubský (81. A. Dvořák), Hála (63. F. Vaněk), Funda - Linhart (70. Pasecký). Trenér: Cipro.
Sparta: Štěch - Kadeřábek, Kováč (59. Švejdík), Holek, Costa - Konaté, Dočkal, Vácha, Kadlec, L. Krejčí (60. Podaný) - Lafata. Trenér: Ščasný.

Reklama