Hlavní obsah

Rosol - Ymer 6:2, 7:6, 6:3Rosol a Šafářová jsou na French Open ve druhém kole, Cetkovská vypadla

Paříž
Aktualizováno

Čeští tenisté Lukáš Rosol a Lucie Šafářová se probojovali do druhého kola French Open. Rosol si v Paříži na antuce poradil se švédským kvalifikantem Eliasem Ymerou 6:2, 7:6, 6:3 a Lucie Šafářová udolala Rusku Anastasii Pavljučenkovovou dvakrát 7:6. Ze hry je Petra Cetkovská, která prohrála s Japonkou Misaki Doiovou 3:6, 2:6.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Český tenista Lukáš Rosol

Článek

Devětadvacetiletý Rosol, jehož maximem na Roland Garros je postup do třetího kola v roce 2011, měl duel s hráčem ze druhé stovky světového žebříčku od počátku pod kontrolou. Komplikace připustil jen ve druhém setu, kdy soupeři nabídl jedinou příležitost k brejku a musel dotahovat. Ve zkrácené hře odvrátil dva setboly, duel pak dovedl za necelé dvě hodiny k vítězství a odvrátil možnost zopakovaní loňského výpadku v úvodním kole.

"Vypadalo to, že to je pod kontrolou, ale ve druhém setu mladý Švéd trošku zmobilizoval síly, hrál dobře. Jsem spokojený s výsledkem, odehrál jsem to ve třech setech a pošetřil síly. Mohlo to být na víc setů, ale naštěstí nebylo, takže vzhůru do dalšího kola," řekl Rosol.

Jeho dalším soupeřem bude Roberto Bautista. Devatenáctý nasazený Španěl jediný vzájemný zápas s Rosolem vloni na antuce ve Stuttgartu vyhrál. "Je to skvělý hráč, moc solidní, a musím hrát dobře, abych ho porazil. Bude záležet na mně, jak budu hrát. On si hraje svůj level, kterým do dvacítky patří," řekl Rosol.

Napínavé koncovky

Loňská osmifinalistka turnaje Šafářová svedla s Pavljučenkovovou velkou bitvu. Tie-break první sady získala nasazená třináctka poměrem 8:6 a ještě napínavější byla koncovka druhé sady. Za stavu 6:5 podávala Šafářová na vítězství, ale při třech mečbolech zahrála Ruska výtečně. Ve zkrácené hře nejdříve Češka odvrátila tři setboly, zápas pak ukončila po sedmém mečbolu díky chybě soupeřky.

"Bylo to jedno velké drama. Bojovat jsem musela, a to především ve druhém setu, a jsem ráda, že jsem to zvládla a vyhrála. Stálo to hodně psychických sil. Dám si na nervy oříškovou zmrzlinu a bude to dobrý," řekla Šafářová.

Po mečbolu se ani moc neradovala, protože se s Pavljučenkovovou dobře zná z doby, kdy spolu hrávaly čtyřhru. "S Nasťou jsme dobré kámošky a je blbé se radovat," řekla.

Osmadvacetiletá Šafářová se nyní střetne s Japonkou Kurumi Naraovou. S 55. hráčkou žebříčku WTA dosud nehrála. "Vůbec ji neznám, budu se muset poptat, co očekávat," řekla česká svěřenkyně kanadského kouče Roba Steckleyho.

Ze hry venku je Cetkovská, která stejně jako vloni ztroskotala na Roland Garros v prvním kole. Třicetiletá tenistka nestačila na Japonku Doiovou, jejím nejlepším výkonem v Paříži tak zůstane postup do osmifinále při debutu v roce 2008.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, 26 928 600 eur):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (ČR) - Ymer (Švéd.) 6:2, 7:6 (9:7), 6:3
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (13-ČR) - Pavljučenkovová (Rus.) 7:6 (8:6), 7:6 (11:9)
Doiová (Jap.) - Cetkovská 6:3, 6:2
Ostatní výsledky French Open zde.

Reklama