Hlavní obsah

Král chce slyšet od Bukače jména. Jen slova o korupci nestačí, píše slavnému trenérovi

Praha

Atmosféra v českém hokejovém hnutí po mistrovství světa nečekaně zhoustla. Bývalý trenér Luděk Bukač, který přivedl národní tým dvakrát k titulu mistra světa, totiž v České televizi prohlásil, že korupce v českém hokeji existuje a vinni jsou všichni, kteří hokej dělají. Na jeho ostrá slova reaguje otevřeným dopisem šéf svazu Tomáš Král a tvrdí, že anonymní slova o korupci nestačí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Článek
Fotogalerie

Král se podivuje nad tím, že mu Bukač o korupci v hokeji neřekl, ačkoliv spolu v minulých dnech několikrát mluvili, a pak uznávaného kouče vyzval k tomu, aby jména trenérů, již jsou do korupce zapleteni, svazu nahlásil.

„Chci vás ujistit, že ČSLH je připraven v podobných případech velmi razantně zakročit, a to včetně spolupráce s orgány činnými v trestním řízení, nebo soudních žalob," píše Král a oficiálně žádá Bukače, aby informoval o konkrétních případech korupce na klubové či reprezentační úrovni, o kterých se dozvěděl a na které se ve svých vyjádřeních odvolává.

„Mohu vám slíbit, že ČSLH v nich neprodleně zahájí šetření a na jeho základě vyvodí důsledky. Jako osobnost s velkým renomé a autoritou nám v tomto směru můžete výrazně pomoci, aniž byste se musel obávat negativních dopadů, kterými se jinak často zaštiťují anonymní zdroje," napsal Král.

Bukač vystoupil v pořadu České televize Máte slovo zaměřeném na téma korupce ve sportu. „V hokeji tento neřád máme a vinni jsou trenéři, vinni jsme všichni, kteří hokej děláme. Korupce existuje, stejně jako protekce, dokonce i při vybírání do reprezentačních mužstev. Zavedli to agenti a zakotvilo se to," prohlásil Bukač, podle nějž český hokej není férové prostředí.

Růžička si dělal, co chtěl

„Rodiče se nechovají férově, ani trenéři se nechovají férově. Ve dvaceti letech tu pak máme místo sportovců drzý fracky," tvrdil ve vysílání Bukač a ve svých vyjádřeních pro média se pozastavil i u případu Vladimíra Růžička, jehož převzetí celkem půl miliónu korun od podnikatele Miroslava Palaščáka, kterého syn tehdy ve Slavii působil, vyšetřuje policie. „Vláďa Růžička je skvělý kouč, má dar vést tým ze střídačky. Ale je to hoch, který si celou kariéru dělal, co chtěl. A v době demokracie nevznikla síla, která by ho usměrnila. Kdyby ho usměrnila, tak by se do této situace nedostal," uvedl Bukač.

Král v závěru dopisu (jeho celé znění najdete v galerii) zároveň Bukače upozorňuje, že slyšel o korupci i v případě jeho syna Luďka Bukače mladšího, nynějšího sportovního manažera Slavie Praha. „Pro přesnější představu, 'jak to v praxi chodí' bych Vás chtěl informovat, že řadu anonymních upozornění na údajné korupční ovlivňování nominace jsem obdržel i v případě mládežnických reprezentací, které v minulosti vedl Váš syn. Netřeba dodávat, že jsem je považoval za absurdní a naložil s nimi jako s jinými anonymními, reálná fakta a údaje postrádajícími informacemi. I to je jeden z důvodů, proč si Vás dovoluji požádat o spolupráci a o uvedení konkrétních případů, z nichž Vaše závěry vyvozujete," napsal Král.

Hokejový svaz navíc formou tiskového prohlášení, které podepsal mluvčí Zdeněk Zikmund v úterý, zareagoval i na výroky Marka Černoška, šéfa České asociace hokejistů a tvrdí, že vznesená kritika je jasným důkazem nekompetentnosti bývalého extraligového obránce v problematice financování ledního hokeje.

Prostředky na mládežnické trenéry pod kontrolou

„Pokud jde o údajnou netransparentnost využití veřejných příspěvků, na kterou Černošek poukazuje, tak svaz upozorňuje, že státní podpora je realizována v několika programech, které přesně definují jak výši příspěvku, tak účel, na který může být využit. S výchovou mládeže v klubech souvisí program podpory sportovně talentované mládeže, přičemž veškeré prostředky z uvedeného programu směřují na mládežnické trenéry. Jejich využití je pravidelně auditováno a kontrolováno," upozorňuje Zikmund.

„Investice do mládeže jsou nejrychleji rostoucí položkou svazového rozpočtu a v posledních pěti letech vzrostly o 80 procent, ze 47 na téměř 90 miliónů Kč," upozorňuje Zikmund ve svazovém prohlášení a připomíná, že se jedná o příspěvky z veřejných rozpočtů, takže jsou příslušné údaje - na rozdíl například od odměn profesionálních hokejistů - veřejně dostupné na internetových stránkách ministerstva.

Pokud jde o financování extraligy, tak veškeré finanční náležitosti jsou řešeny smlouvami mezi společností BPA a jednotlivými extraligovými kluby. „Z prostředků svazu ani z veřejných dotací není profesionální soutěž financována," upozorňuje mluvčí svazu Zikmund.

ČSLH ve své reakci respektuje, že cílem hráčské asociace je v první řadě „reprezentace a ochrana zájmů profesionálních hráčů ledního hokeje", ale upozorňuje, že profesionální hokej včetně mezd a odměn hráčů je financován výhradně z prostředků, které zajišťují kluby. „Jejich vzájemné vztahy upravují přestupní řády, registrační řády a institut hráčské smlouvy, jejichž principy byly v minulosti několikrát posuzovány nezávislými soudními a jinými institucemi, přičemž ve výsledcích těchto šetření nebyly zpochybněny," tvrdí v prohlášení svazu Zikmund.

Reklama