Hlavní obsah

Evropští velikáni hrozí: Odložte volby předsedy FIFA, nebo kongres bojkotujeme!

Aktualizováno

Tak moc napjatá atmosféra v kuloárech ještě před finále Evropské ligy nikdy nebyla. Vrcholní představitelé Evropské fotbalové unie (UEFA) z finálového dějiště ve Varšavě bedlivě sledovali skandál v Mezinárodní federaci FIFA a navečer se narychlo shodli na prohlášení, v kterém požadují odložení páteční volby předsedy FIFA. Pokud se tak nestane, UEFA curyšský kongres bojkotuje.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Prezident Evropské fotbalové unie (UEFA) Michel Platini.

Článek

"Jsme pevně přesvědčeni, že kongres FIFA by měl být přeložen a nový předseda by měl být zvolen v příštích šesti měsících," uvedl generální sekretář UEFA Gianni Infantino po narychlo svolané schůzce evropské fotbalové exekutivy krátce před finále Evropské ligy ve Varšavě.

"Hrozí, že nadcházející kongres FIFA se změní ve frašku, a proto by evropské svazy měly obezřetně zvažovat svou účast. Členské svazy UEFA se zítra před kongresem sejdou a rozhodnou o dalších krocích, které jsou nutné k ochraně fotbalu," oznámila UEFA s konstatováním, že ve vedení FIFA je potřeba provést zásadní změny.

"UEFA dává mezinárodní federaci červenou kartu. Dnešní události jsou pro FIFA pohromou a poškozují obraz celého fotbalu. UEFA je z toho v šoku a zarmoucena," přečetl Infantino z prohlášení unie.

Šéf UEFA Michel Platini na dotaz agentury Reuters odmítl aféru osobně komentovat.

FIFA trvá na volbě

FIFA zatím trvá na tom, že kongres i volba předsedy se uskuteční podle plánu, protože s nynějším vyšetřováním přímo nesouvisí. Během středečního večera všem zatčeným a celkem jedenácti současným funkcionářům zastavila činnost a dočasně je vyloučila ze všech fotbalových aktivit.

"Obvinění jsou jednoznačně spojená s fotbalem a tak závažná, že jsme museli sáhnout k okamžitému opatření," řekl Hans-Joachim Eckert z etické komise FIFA.

Favoritem voleb byl dosud stávající šéf světového fotbalu Sepp Blatter. Jeho vyzývatel jordánský princ Alí bin Husajn zdůraznil, že FIFA potřebuje vedení, které obnoví důvěru fotbalových fanoušků na celém světě.

"Nemůžeme pokračovat v krizi FIFA, krizi, která pokračuje a netýká se jen dnešních událostí. FIFA potřebuje vedení, které vládne, řídí a chrání naše národní asociace. Vedení, které přijme odpovědnost za své počínání a nebude se zříkat viny. Vedení, které obnoví důvěru stovek miliónů fotbalových fanoušků na celém světě," uvedl Husajn v prohlášení.

Devětasedmdesátiletý Švýcar Blatter by se do čela světového fotbalu postavil už popáté, přestože za fungování FIFA bývá často kritizován. V nynější situaci, kdy podezření z korupce těžce poškozuje světový fotbal, oprávněnost Blatterovy kandidatury mnozí komentátoři zpochybňují.

Reklama

Související témata: