Hlavní obsah

Podle Putina se USA snaží zabránit zvolení Blattera. A ještě nám chtějí vzít šampionát, říká

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin dnes obvinil Spojené státy, že se vyžádaným zatčením představitelů Mezinárodní fotbalové federace FIFA snaží zabránit opětnému zvolení Seppa Blattera předsedou této organizace. Naznačil také, že Washington chce dosáhnout toho, aby Rusku bylo odebráno pořadatelství mistrovství světa v roce 2018.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a šéf FIFA Sepp Blatter.

Článek

Demonstranti v Curychu požadovali Blatterovu rezignaci

"Je to další zjevný pokus Washingtonu rozšířit svou jurisdikci na druhé státy. A nepochybuji o tom, že je to zjevný pokus zabránit novému zvolení pana Blattera předsedou FIFA, což je nejhrubější porušení principu fungování mezinárodních organizací," řekl Putin podle agentury TASS novinářům.

Podle dosavadních informací se Seppa Blattera aféra netýká a páteční volební kongres v Curychu se má uskutečnit podle plánu. Evropská fotbalová unie (UEFA) ale žádá o odložení volby předsedy a zvažuje bojkot kongresu, na kterém se Blatter má ucházet o pátý čtyřletý mandát v čele FIFA. Jeho jediným soupeřem je jordánský princ Alí bin Husajn.

Putin dnes označil středeční zatčení sedmi funkcionářů FIFA švýcarskými vyšetřovateli na žádost USA kvůli údajné dlouhodobé korupci za "přinejmenším podivné". Obviněno v případu je celkem 14 lidí. Podle šéfa Kremlu, pokud se někteří činitelé skutečně něčeho dopustili, pak rozhodně ne na území USA a Spojených států se to nijak netýká.

Ruský prezident spuštění korupčního skandálu ve FIFA také spojil s tlakem, jemuž byl podle něj Blatter vystaven v souvislosti s tím, že Rusku bylo svěřeno uspořádání světového šampionátu, které se bude konat za tři roky. "Víme, jakému tlaku (Blatter) čelil s cílem zakázat konání mistrovství světa ve fotbale v roce 2018 v Rusku," řekl šéf Kremlu.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice