Hlavní obsah

Pět skvělých doplňků k běhu. Prubněte box

René KujanSport.cz

Možná jste už narazili na jistě pravdivé tvrzení, že chcete-li být dobrým běžcem či běžkyní, neměli byste se věnovat pouze běhu. Je to skutečně tak. Do běhání se sice zapojují všechny větší svalové skupiny, ne u všech je však toto zapojení natolik velké, aby je to posílilo. Naopak nám mohou některé i chabnout a chřadnout. Aby se to nestávalo a naše tělo nezachvátily dysbalance, je dobré oživit repertoár také jinými druhy pohybových aktivit.

Foto: asics.com

Běhání je dobré občas proložit i jinými pohybovými aktivitami.

Článek

Co třeba takhle veslování? Ať už na krásném modrém Dunaji nebo v posilovně na trenažeru, zapojíte kromě svalstva horních končetin také břicho a záda úplně zahálet nebudou, koneckonců ani nohy. Veslování je vůči tělu jedna z nejspravedlivějších aktivit ‒ zapojuje celého člověka a dýchací ani oběhový aparát nenechá na pochybách, že se skutečně něco děje. Navíc se o veslování tvrdí, že jeho pomocí dosáhnete nejefektivněji na vyšší hodnoty VO2 max. Ani pádlování nemusí být k zahození. Když už si jej ale zvolíte, dejte přednost kajaku před kánoe. Zátěž v kajaku se na rozdíl od kánoe rozprostírá rovnoměrně na obě poloviny těla, což je samozřejmě mnohem vhodnější.

Ať už to skalní nebo to „překližkové" lezení na umělých lezeckých stěnách, oboje dá tělu řádně zabrat. Základem jsou silné končetiny horní i dolní, posílené svalstvo jádra a ani záda nebudou zahálet. K tomu se navíc přidá hlava promýšlející další postup po řídce se vyskytujících stupech a chytech a kolísající psychika. Tento koktejl dokonale prověří stav organismu a řádně jej posílí po všech stránkách. Někdy bude třeba výbušné síly, někdy naopak zase trpělivosti a vytrvalosti. Lezení je zkrátka jedna z nejlepších komplementárních aktivit, jakou si můžete vymyslet.

Zapomínat nemůžeme ani na plavání. Pokud jste se dostávali například z nějakého těžkého úrazu, první pohybová aktivita, kterou vám lékaři dovolili či dokonce předepsali, bylo pravděpodobně plavání. Voda nadnáší a zároveň klade pohybu větší odpor než vzduch. Svaly tak musí pracovat se zvýšenou intenzitou, zatímco klouby si lebedí ‒ žádné otřesy, žádné prudké nárazy, doskoky, došlapy. Nejvhodnější jsou samozřejmě takové styly, které v maximální míře zapojují do pohybu celé tělo, a to rovnoměrně, tedy například styl prsa. Navíc při této příležitosti můžeme zapracovat i s dechem, a tudíž vitální kapacitou plic i VO2 max.

Mezi vhodné komplementární sporty se řadí také box. Zkuste pár minut mlátit pěstí do pytle a uvidíte proč. Pro správné provedení výpadů je třeba rychlých nohou, bleskových reakcí a silného jádra. To vše můžete zúročit i v běhu. Boxeři potřebují mít dobrou vytrvalost, a proto zhusta běhají. My tento postup zkrátka jenom otočíme. No, a pokud to bušení do pytlíků s pískem vezmete trochu vážněji, určitě se pak budete o to méně bát v potemnělých parcích při nočních výbězích. Budete mít výhodu výběru. V případě nenadálého napadení můžete volit ze dvou sportovních variant ‒ utéct nebo útočit. Oboje už budete mít v paži. I v noze.

Mnoho běžců si jízdu na kole pochvaluje zvláště v období, kdy potřebují z nějakého důvodu šetřit klouby. Cyklistika skutečně umožní velmi intenzivně zapojit nohy, aniž bychom klouby vystavovali pravidelným nárazům do podložky. V tomto směru je jízda na kole určitě šetrnější. Ostatní svalové skupiny však na bicyklu moc nezapojíte, a tak nelze hovořit úplně o vhodném kompenzačním cvičení. Jako druh postupného návratu do běžecké formy nebo rekonvalescence po úrazu dolních končetin zafunguje rotoped nebo kolo přímo skvěle. Nespoléhejte se však v doplňkových aktivitách pouze a jedině na kolo, myslete také na svou páteř, která po několikahodinové jízdě kolmo může dosti trpět.

Věnujete se kromě běhání také jiným pohybovým aktivitám?
Ano, život je přeci pestrý. Je škoda lpět pouze na jediném sportu.
94,5 %
Ne, nic jiného mne prostě nebaví.
5,5 %
Celkem hlasovalo 326 čtenářů.

Reklama

Související témata: