Hlavní obsah

Rozdělení účastnických míst na MS pro kontinenty se nemění

Počet účastnických míst na fotbalovém mistrovství světa pro jednotlivé kontinenty se nemění. Evropa tak má nadále 13 míst a na šampionátu v roce 2018 se představí dokonce se 14 týmy, protože pořadatelem turnaje je Rusko. Dnes o tom rozhodl výkonný výbor FIFA s čerstvě znovuzvoleným prezidentem Josephem Blatterem.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Po Blatterově znovuzvolení se rozdělení počtu míst na mistrovství světa nemění.

Článek

Právě změna počtu míst pro jednotlivé kontinenty byla součástí Blatterovy prezidentské kampaně. Evropě hrozilo, že minimálně o jedno místo přijde. I proto UEFA ve volbách podporovala Blatterova protikandidáta Alího bin Husajna, který sliboval navýšit počet účastníků MS z 32 na 36. Předseda UEFA Michel Platini uvedl, že je pro něj zcela nepřijatelné, aby Evropa přišla byť o jediné ze 13 míst.

Nakonec se žádná revoluce v rozdělení míst nekonala, což naznačil Blatter už ve svém projevu po pátečním vítězství, když řekl, že na kvóty pro MS sahat nebude. Dnes to potvrdil i výkonný výbor.

Evropě zůstává 13 účastníků, Afrika má pět míst, Jižní Amerika a Asie po čtyřech a další si mohou vybojovat ve vzájemné baráži. Severní a Střední Amerika mají jisté tři místa, o čtvrté budou hrát v baráži s Oceánií, pro kterou je to jediná možnost, jak mít svého zástupce na MS. Zbylé místo má pořadatel.

Reklama