Hlavní obsah

Jaká je cena za pořadatelství MS? JAR zaplatila 10 miliónů dolarů

Londýn

Korupční skandál v Mezinárodní fotbalové federaci (FIFA) ani zdaleka neustál. Tři dny po znovuzvolení kontroverzního Seppa Blattera prezidentem přiznal šéf organizačního výboru mistrovství světa v roce 2010 Danny Jordaan, že Jihoafrická republika zaplatila někdejšímu viceprezidentovi FIFA Jacku Warnerovi z Trinidadu a Tobaga 10 miliónů dolarů (250 miliónů korun). Podle jeho tvrzení ale nešlo o úplatek.

Foto: Andrea De Silva, Reuters

Bývalý místopředseda fotbalové federace FIFA Jack Warner.

Článek

JAR se stala první africkou zemí, která kdy pořádala fotbalové mistrovství světa. V hlasování před jedenácti lety dostala přednost před Marokem a Egyptem. Američtí vyšetřovatelé, kteří minulý týden odhalili nekalé praktiky ve vedení světového fotbalu, ale tvrdí, že JAR za své pořadatelství zaplatila minimálně 10 miliónů amerických dolarů.

Jordaan navíc potvrdil, že v roce 2008 Jihoafričané skutečně takto vysokou sumu do FIFA adresovali. Tehdejším adresátem byl Jack Warner, někdejší dlouholetý šéf Severoamerického a Karibského svazu CONCACAF a hlavně viceprezident FIFA. Ten je v současnosti mezi hlavními obviněnými.

„Nikdy jsem nedal ani nepřijal úplatek. Jak bychom mohli, za hlasy čtyři roky poté, co jsme vyhráli volby?" pokládal si Jordaan řečnickou otázku v rozhovoru pro Sunday Independent. JAR podle něj zaplatila příspěvek do fondu na rozvoj fotbalu v regionu, nicméně jihoafričtí úředníci jeho slova popřeli s tím, že k žádné transakci nedošlo.

FIFA uprostřed minulého týdne otřásl korupční skandál, obviněno bylo sedm bývalých i současných vlivných funkcionářů a další jednotlivci. S čistým štítem zatím vyvázl Švýcar Sepp Blatter, který byl v pátek již popáté zvolen prezidentem. A to k značné nelibě především evropských fotbalových asociací, které kvůli tomu zvažují bojkot MS 2018 v Rusku a MS 2022 v Kataru. Právě přidělení pořadatelství do těchto lokalit je několik let terčem velké kritiky, společně s úplatkářstvím, podvody při volbě prezidenta FIFA a praním špinavých peněz.

Reklama