Hlavní obsah

Když vám nevadí korupce, MS budeme bojkotovat! UEFA chystá vlastní šampionát

Praha

Nevadí vám korupce? Ani skandál před kongresem vám neotevřel oči? Zase jste prezidentem FIFA zvolili Seppa Blattera? Dobře vám tak, příští šampionát si tedy odehrajeme sami! Evropská fotbalová federace (UEFA) uvažuje o bojkotu fotbalového mistrovství světa v roce 2018 pořádaném v Rusku. Místo toho chce zorganizovat vlastní šampionát, kde by mohly startovat také země z Jižní Ameriky. Píše o tom britský deník The Independent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Španělští fotbalisté se radují z gólu do sítě České republiky. Bývalé šampióny už na MS neuvidíme...?

Článek

Byla to původně jen výhrůžka, na podrobnostech její realizace se však už začíná pracovat.

Představitelé fotbalové Evropy chtějí bojkotem mistrovství světa donutit funkcionářského dinosaura Seppa Blattera, jehož blízcí spolupracovníci byli zatčeni kvůli podezření z korupce, aby z funkce odstoupil.

Vzbouřenci mají kout plány již tento pátek. Závazný verdikt, zda se Evropané opravdu budou od mistrovství distancovat, má padnout v září na konferenci UEFA na Maltě.

„Pokud se UEFA odtrhne a zorganizuje si vlastní šampionát, jsem si jistý, že i země, které si nepřejí změnu, si uvědomí, že nemůžou zůstat pozadu. Je mi jasné, že to není demokratické, ale pokud chceme, aby FIFA i do budoucna zůstala významnou globální organizací, musíme radikálně zakročit," vyzval Allan Hansen, člen výkonného výboru UEFA.

Němci bojkot nepodpoří

Problém je, že Evropa není jednotná. Třeba poslední mistr světa Německo nemá v úmyslu šampionát bojkotovat. Prohlásil to předseda tamního svazu Wolfgang Niersbach.

"Nechceme jít cestou bojkotu, tím bychom ničeho nedosáhli," cituje Niersbacha agentura Reuters. "Nechci, aby fotbal dopadl jako box, kde je několik organizací a každá uděluje svůj titul mistra světa. To se mi nelíbí," přidal čtyřiašedesátiletý funkcionář.

Povstalci se však zatím nevzdávají. Trucpodnik by měl zahrnovat nejen evropské týmy, ale také některé jihoamerické. Pokud by se je podařilo odpoutat od oficiálního turnaje, mistrovství světa by to smrtelně ohrozilo jak v očích fanoušků, tak sponzorů.

Souhlasíte, aby evropské státy bojkotovaly fotbalové MS 2018?
Ano
78,4 %
Ne
21,6 %
Celkem hlasovalo 22995 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články