Hlavní obsah

Zico chce nahradit Blattera, prezident Venezuely navrhuje Maradonu. Do hry se chystá Korejec

Sao Paulo/Caracas

Pár hodin po ohlášeném odstoupení Seppa Blattera z pozice šéfa FIFA se objevují nová jména jeho možných nástupců. Zájem o uvolněné místo ohlásil bývalý slavný brazilský fotbalista Zico. Podle venezuelského prezidenta Nicoláse Madura by se pro funkci hodil Argentinec Diego Maradona. O post by se mohl zajímat i korejský miliardář a většinový vlastník společnosti Hyundai Čong Mong-jun.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Zico (na archivním snímku) by se po odchodu Seppa Blattera rád ucházel o post šéfa FIFA.

Článek
Fotogalerie

Korejec o svém úmyslu informoval na dnešní tiskové konferenci v Soulu. Nejprve se však chce sejít se zástupci evropských svazů a teprve potom oznámí definitivní rozhodnutí. Jednašedesátiletý businessman v minulosti působil ve výkonném výboru FIFA a patřil k hlavním postavám úspěšné korejské kandidatury na spolupořádání mistrovství světa v roce 2002 s Japonskem. V letech 1993 až 2009 vedl národní svaz, poté ho vystřídal jeho synovec.

Zájem o funkci projevil i Zico, který momentálně trénuje indický celek Goa. "Proč ne? Můj život je celý spojený s fotbalem. Je to moje vášeň, kterou jsem vždycky bral s velkým respektem," citovala ho agentura AP. "Fotbal by měl dostat přednost před politikou. Ještě jsem nezískal potřebnou podporu, ale stát se může všechno," dodal.

Dvaašedesátiletý Zico jako hráč nastupoval za Flamengo, Udine a Kašimu Antlers, kde také odstartoval trenérskou kariéru. Poté vedl japonskou reprezentaci, Fenerbahce Istanbul, CSKA Moskva nebo Irák. V 90. letech rok působil jako brazilský ministr sportu.

Maradonu do funkce navrhl Maduro v televizním rozhovoru. "Měl by to být on, vždyť dlouhá léta FIFA kritizoval a oni se mu jen posmívali a vyhrožovali mu," uvedl na adresu kapitána mistrů světa z roku 1986 a přidal i kritiku amerických vyšetřovatelů. "Odstranili Blattera, aby mohli FIFA ovládat. Mají v úmyslu sebrat Rusku a Kataru mistrovství světa, nebo ho přinejmenším sabotovat," řekl socialistický vůdce Venezuely.

Ve hře o post může být jordánský princ Alí Husajn, který s Blatterem minulý týden prohrál ve volbách. Je otázkou, zda se do hry o post vrátí další dva kandidáti Michael van Praag a Luis Figo. Volit by se mělo nejdříve v prosinci. Do té doby vládne Blatter.

Kdo z minulých či nynějších zvažovaných adeptů na šéfa FIFA se vám zamlouvá nejvíce?
Luis Figo
75,1 %
Zico
6,2 %
Diego Maradona
5 %
Alí Husajn
8,2 %
někdo jiný
5,5 %
Celkem hlasovalo 694 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Nicolás Maduro
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava