Hlavní obsah

Aféra se rozrůstá! Růžička měl žádat statisíce i od dalších rodičů

Praha

Aféra okolo trenéra české hokejové reprezentace Vladimíra Růžičky, který měl před několika lety, kdy ještě působil v pražské Slavii, přijmout 500 tisíc korun od Miroslava Palaščáka výměnou za to, že jeho syn bude ve Slavii hrát, neutichá. Ba naopak se rozrůstá a nabírá větších rozměrů. Radiožurnál totiž přišel s informacemi, že Palaščák nebyl jediným rodičem, po kterém dvaapadesátiletý kouč spolu se svým kamarádem Jiřím Moučkem požadovali finanční obnos, aby jeho potomek mohl dál hrát hokej. Na zveřejněné informace už zareagoval prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král, jenž svolal na středu od 11 hodin mimořádné jednání výkonného výboru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Růžička.

Článek

Trenér národního týmu Vladimír Růžička hovoří s Miroslavem Palaščákem.

Podobnou zkušenost jako Palaščák má i paní Jana. Její syn odmalička nastupoval za pražskou Slavii a před několika lety se měl posunout z juniorského výběru do A mužstva. Aby ale dostal profesionální smlouvu, měla zaplatit 300 tisíc korun.

„Synovi byla nabídnuta smlouva v hodnotě pěti tisíc korun s tím, že účast v družstvu mužů není podmíněna jenom hokejovou dovedností, ale zároveň také vztahem ke Slavii, který by se měl projevit nějakým peněžitým darem, který bychom měli předat panu Růžičkovi. Bylo to 300 tisíc korun," uvedla paní Jana pro Radiožurnál.

Tuto sumu nakonec nezaplatila a její syn odešel hrát hokej do zámoří, kde se pohybuje dodnes. „Důvěra v čistotu hokeje tím vzala hodně za své," doplňuje Jana, která ví i o dalších případech.

Že podobné praktiky nebyly ojedinělé, potvrzuje i Josef Ptáčník, jehož dva synové rovněž oblékali sešívaný dres. Když se ten starší přiblížil přesunu do seniorské kategorie, přišel za otcem kluků osobně Jiří Mouček.

„Říkal mi, že (Růžička) by mu (jeho synovi) sehnal místo v Mostě. Že by mu to Růžička zařídil, když dám 150 tisíc. Můžu říct, že v Mostě na něj čekali, měl to tam zařízený a věděli o něm. Vyfasoval výstroj, začal s nimi trénovat, odehrál přátelák. Dal gól a dařilo se mu," vzpomíná Ptáčník. Jenže peníze nakonec nesehnal a potomka z Mostu během čtrnácti dnů vyhodili...

Růžička s Moučkem se zatím nevyjádřili

A přidávají se i další rodiče hráčů. Třeba žena, které se s Růžičkou dobře zná a dokonce si s ním i tyká. Růžička jí měl nabídnout, že zařídí angažmá jejího syna v A-týmu Brna, které tehdy hrálo v první lize. „Bylo to telefonicky a šlo o 100 tisíc. Zamítla jsem to. Tak se nezlob, to nejde," odvětila Růžičkovi. „Bohužel jsem nedisponovala těmito prostředky a nebyla tak bohatá, abych si to mohla dovolit," řekla žena, která si nepřála být jmenována. Stejně jako další z otců mladých hokejistů:

„Kluk přestupoval do seniorské kategorie a panem Moučkem mi bylo nabídnuto, že zařídí jeho angažmá v Šumperku za 100 tisíc korun na sezónu. K tomu nedošlo, protože jsem to odmítl," prohlásil muž.

Růžička s Moučkem se k celé záležitosti dosud nevyjádřili. Prý na doporučení svých advokátů. Sport.cz se snažil kouči národního týmu dovolat, ten ale telefon nezvedal.

Celá kauza odstartovala v polovině dubna, kdy Miroslav Palaščák uveřejnil videonahrávku svého rozhovoru s Růžičkou. Tehdejší kouč Slavie na ní potvrdil, že prostřednictvím Moučka přijal od Palaščáka dvakrát 250 tisíc korun. Podle Růžičky se ale nejednalo o úplatek, nýbrž o sponzorský dar pro Slavii. Palaščák zase tvrdí, že po zaplacení půl miliónu očekával, že jeho syn David bude ve Slavii dál působit. Do týmu se ale neprosadil a naposledy nastupoval v druholigové Bílině.

Záležitostí se zabývají policejní orgány a prošetřují, zda nedošlo k uplácení, podvodu či poškozování cizích práv v souvislosti s přijetím částky celkem 500 tisíc korun.

Měl by podle vás Vladimír Růžička skončit u hokejové reprezentace?
Ano
85,4 %
Ne
14,6 %
Celkem hlasovalo 50795 čtenářů.

Reklama

Související témata: