Hlavní obsah

Růžička: Svědectví rodičů nejsou pravdivá, žádné peníze jsem nebral!

Praha

Hokejový trenér Vladimír Růžička, který v úterý kvůli nařčení z korupce skončil na střídačce národního mužstva, se poprvé vyjádřil k celé kauze. V rozhovoru pro MF Dnes se dvaapadesátiletý kouč Chomutova distancuje od obvinění nespokojených rodičů, podle kterých bral úplatek za to, aby dal jejich dětem šanci hrát vrcholový hokej. Výchovné se podle Růžičky platí, ale není pro trenéry. Přilepšit si díky lukrativní smlouvě ve Slavii nepotřeboval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Růžička má plnou hlavu starostí.

Článek

Trenér národního týmu Vladimír Růžička hovoří s Miroslavem Palaščákem.

Aféru odstartovalo zveřejněné video podnikatele Miroslava Palaščáka, který krátce před zahájením domácího MS Růžičku obvinil z toho, že si vzal půl miliónu korun, aby jeho syn mohl dál hrát profesionální hokej.

„Nikdy jsem mu neřekl, že má skončit s hokejem, nevím, jak na to přišel. Jeho syn byl slušný hokejista, ale panu Palaščákovi jsem nikdy neřekl, že se o jeho syna postarám. Peníze do Slavie tehdy byly potřeba, ale já jsem se v tom neorientoval," vysvětluje Růžička a hned dodává, že si nikdy od rodičů peníze nevzal.

Počátkem týdne se totiž objevila další svědectví, která Růžičku viní z korupčního jednání. „Ne, peníze jsem nebral. Ale když hráč odchází pryč, tak se musí zaplatit klub. Je možné, že si to rodiče nějak divně vysvětlují. Měli by vědět, že výchovné se musí zaplatit, ale není pro trenéry," vykládá trenér s tím, že nikdy nevzal peníze za to, že někomu zařídil místo v jiném týmu.

Jen doporučoval

Růžička podle svých slov standardně doporučoval hokejisty do různých týmů. „Jako trenér zařizujete, aby se na hráče někdo podíval. Neplatilo se za to. Jen jsem řekl, koho doporučuju. Jsem přesvědčený, že ta svědectví určitě nejsou pravdivá," dodává olympijský vítěz z Nagana 1998.

Peníze od Palaščáka, které Růžička obdržel ve dvou 250 tisícových splátkách, měly být půjčkou Slavii, kterou zařídil trenérův kamarád Jiří Mouček.

„Známe se z hokeje, ale nejsme nejlepší kamarádi. Pomáhal klubu shánět finance. Jednou, v případě pana Palaščáka, mi přinesl peníze. Dvakrát 250 tisíc. Mouček tvrdil, že je to sponzorský dar, mělo se to využít na vybavení posilovny pro A tým. Ale nebyly k tomu žádné doklady. Jirka Mouček řekl, že je dodá," hájí se Růžička.

O peníze si nikdy neřekl

Bývalý reprezentační trenér nakonec ožehavých půl miliónu, které údajně byly ukryty v trezoru Slavie, Palaščákovi vrátil. „Když jsme se sešli, myslel jsem, že mi dá doklad. Ale tvrdil, ať to beru jako půjčku a abych mu to poslal na účet. Den, nebo den nato to manželka poslala. Zaplať pánbůh, že jsem mu je nepředal. Chtěl jsem, aby se to poslalo a byl na to doklad," řekl Růžička.

Mostecký rodák, který Slavii dovedl ke dvěma extraligovým titulům, si o žádné peníze údajně nikdy neřekl.

„Proč bych si je bral? Já jsem byl velice dobře placený ve Slavii, hodně dobře," argumentuje Růžička. Přehled o financích v Edenu ale neměl. „Neřešil jsem peníze, nevěděl jsem ani, jak se dělají smlouvy."

Chomutovský kouč by rád očistil své jméno. „Nevím, co víc k tomu ještě říct. Jak se mám bránit?" pokládá si řečnickou otázku. „Hodně lidí, které potkávám, ale i hráčů, stojí za mnou. To mě těší. Mám hokej rád, žiju pro něj, ale z toho, co se teď děje, je mi na duši hrozně. Po těch událostech už se mi nechce starat o mládež," uzavírá Růžička.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín