Hlavní obsah

Jsem tady, abych vyhrál, hlásí Wilson Kipsang

Praha

Wilson Kipsang je hubený chlapík z Keni a kromě širokého podmanivého úsměvu je na něm zajímavého ještě něco. Umí zaběhnout maratón ve světovém rekordu a půlmaratón dost pod hodinu. V rodné zemi vlastní hotel. To aby měl kde hostit všechny své běžecké přátele.

Wilson Kipsang

 
Článek
Fotogalerie

S další zajímavou tváří, která se objeví na letošním půlmaratónu v Olomouci, Mary Keitany, spojuje Kipsanga stejný běžecký osud. Oba dva byli do loňského roku držiteli světových rekordů. Wilson na maratónské trati, Mary na trati půlmaratónu. Oba rekordy překonali jejich keňští přátelé (ano, opravdu jsou přátelé, i když se občas „obírají" o světová prvenství). Dennis Kimetto a Florence Kiplagat.

Přející muž

Wilson si to tak ale nebere. Ani při těch nejdůležitějších akcích si ostatních nevšímá, vždy běží jen svůj závod. „Je-li někdo lepší než já, jsem za něj šťastný. Znamená to, že je v lepší formě, lépe natrénoval, lépe zregeneroval, závod mu lépe sedl. Proč bych se na něj měl zlobit? Mohu se přeci na závod vrátit, připravit se lépe, obětovat více tréninku," říká Wilson Kipsang s úsměvem. A osud jej samozřejmě zkouší, zda to myslí opravdu vážně. Na loňském půlmaratónu v Olomouci byl až do závěrečných kilometrů vedoucím běžcem. V poslední chvíli jej ale o devět vteřin pokořil muž v oranžovém trikotu bez startovního čísla, bez jména na něm. Na jeho hrudi stálo jen PACE MEN.

Je více než dobře, že na závodech největší české běžecké série je vůbec něco takového možné. Jsou závody, kde jsou pravidla velmi tvrdá a vůči vodičům nepříliš vstřícná. Ihned poté, co pace man vykoná svůj nelehký úkol, musí ze závodu odstoupit. Jeho výkony se neregistrují, nepočítají, nikoho nezajímají. (Tak to třeba bylo i na Varšavském maratónu.) „Připadalo by mi krajně nefér vůči našim vodičům postupovat takovým způsobem. Je to velmi špatný vtip na adresu těchto dříčů," říká k tomu Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru. „Jsem rád, že to u vás takto funguje. Proč by si vodič, bude-li mít po splnění svých úkolů ještě dost sil, nemohl vybojovat přední umístění?" přitakává Wilson Kipsang a znovu dokazuje, že mezi keňskými běžci panuje přátelství.

Z vodiče vítězem

Geoffrey Ronoh se tak mohl stát oficiálním vítězem loňského ročníku v Olomouci. Původně pouze vodič v sobě našel tolik sil, že závod nejen celý dokončil, ale i vyhrál. A když se podíváte na televizní záběry, jak se Kipsang s Ronohem v cíli objímají, nezbývá než věřit, že Wilson je opravdu přející a přátelský chlapík. Doma se už na něj těší manželka a čtyři děti. Drahá polovička sice nezávodí, ale běhá, asi tak jako snad všichni Keňané. Běhá pro radost a to není nic proti tomu, aby si šla zaklusat se světovým šampiónem, kterého má doma.

Tam si to tak neberou

Je zvláštní, že keňské páry nevidí ve společném běhání žádný problém. Na rozdíl od čtenářů Běhání.Sport.cz. Ti totiž v jedné anketě ze 60 % uváděli, že společné běhání s partnerem je asi tak to poslední, co by je napadlo. Bavíte-li se ale s manželem šampiónky Mary Keitany, rovněž vynikajícím běžcem Charlesem, zjistíte, že společně velmi často a rádi trénují. Jiný kraj zřejmě znamená i jiný mrav a jiný postoj ke společenským klišé. Mary a Charles spolu mají dvě děti. Právě kvůli narození druhého potomka Mary sezónu 2013 vynechala. Velmi rychle se však dokázala vrátit do světové špičky a hned v roce 2014 zvítězit v prestižním New York Maratónu.

Nevím jak vy, ale já se do Olomouce už strašně těším. Keňské běžce možná tak na zlomek vteřiny zahlédnu na některé z obrátek. Ale přesto se pokusím je napodobit – zkusím se nezlobit na nikoho z vás, kteří mne předběhnete. Bude to těžké, ale budu za vás rád. A na oplátku se pokusím udělat to těžké i vám.

Dobrý běh!

Reklama

Související témata: