Hlavní obsah

Plíšková - Suárezová 6:2, 6:2Plíšková postoupila na trávě v Birminghamu do semifinále, Berdych v Halle končí

Aktualizováno

Česká tenistka Karolína Plíšková postoupila na trávě v Birminghamu do semifinále. Šestá nasazená hráčka porazila turnajovou trojku Carlu Suárezovou ze Španělska za hodinu a pět minut 6:2, 6:2. O šanci na účast mezi čtveřicí nejlepších přišla Kateřina Siniaková, která prohrála s Němkou Angelique Kerberovou 2:6, 4:6. Ve čtvrtfinále turnaje v Halle naopak skončil Tomáš Berdych, který nestačil na Ivana Karloviče po setech 5:7, 7:6 a 3:6. Chorvat v zápase nastřílel rekordních 45 es.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková.

Článek

Světová dvanáctka Plíšková vstoupila do prvního vzájemného duelu se Suárezovou na trávě suverénně a rychle se ujala vedení 4:0. V šesté hře sice rovněž přišla o podání, vzápětí ale soupeřce sebrala servis potřetí a sadu hladce dotáhla. Ve druhém setu zaváhala až v poslední hře, kdy po dvou promarněných mečbolech nabídla deváté hráčce žebříčku WTA brejkbol, nakonec zdramatizování zápasu nepřipustila.

O postup do finále se Plíšková utká s Kristinou Mladenovicovou z Francie. Osmifinálová přemožitelka Barbory Strýcové překvapivě zdolala první nasazenou Rumunku Simonu Halepovou 2:6, 6:0, 7:6. Mladenovicová, která je v žebříčku WTA o 40 míst za Halepovou, porazila světovou trojku i ve druhém vzájemném utkání v kariéře. Plíšková hrála s Francouzkou zatím jednou a loni v Moskvě jí podlehla ve dvou setech.

Siniaková až do turnaje v Birminghamu nevyhrála na okruhu WTA ani jeden zápas na trávě, v tomto týdnu nasbírala hned tři vítězství včetně cenné výhry nad světovou čtrnáctkou Andreou Petkovicovou. Nestačila až na další Němku a desátou hráčku světa Kerberovou. Po velkých bitvách ztratila své první dva servisy a v úvodním setu prohrávala 0:4. V druhé sadě se zlepšila, Kerberové však jeden brejk proti 75. hráčce světa stačil.

Berdych prohrál v Halle s tvrdě servírujícím Karlovičem

Berdych měl přes skvělé podání Chorvata tři šance na brejk, dva ve druhém a jednu v rozhodujícím třetím setu, ale ani jednou neuspěl. Karlovič měl i díky servisu celkem 61 vítězných míčů. Berdych s ním prohrál popáté z osmi vzájemných duelů.

"Skvělá práce doktore Ivo Karloviči, to je nový rekord," komentoval Berdych na sociálních sítích krátce po utkání výkon Chorvata, který 45 esy vylepšil rekord v utkání na dva vítězné sety o jeden nechytatelný servis. Dosud se o maximum dělil s Australanem Markem Philippoussisem. "Promiň, že to muselo být zrovna proti tobě," reagoval Karlovič.

"Berdych dobře returnoval. Proto bylo důležité dát hodně es," řekl 211 centimetrů vysoký hráč novinářům. "Fakt jsem netušil, kolik těch es bylo. Když jsem slyšel, že to bylo 45, věděl jsem, že je to rekord. Vždycky jsem rád, když jsem v něčem nejlepší, takže u es to platí taky," prohlásil Karlovič.

Na otázku, zda ho víc těší rekord nebo postup do finále, odpověděl se smíchem: "Těžko říct. Semifinále je vždycky prima, ale je to jen ten týden. Rekord snad vydrží mnohem a mnohem déle."

Tenisový turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 731 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Karolína Plíšková (6-ČR) - Suárezová (3-Šp.) 6:2, 6:2
Kerberová (4-Něm.) - Siniaková (ČR) 6:2, 6:4
Mladenovicová (Fr.) - Halepová (1-Rum.) 2:6, 6:0, 7:6 (7:4)
Lisická (8-Něm.) - Hantuchová (SR) 7:6 (7:2), 6:2
Semifinálové dvojice:
Kar. Plíšková - Mladenovicová
Kerberová - Lisická
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková, Hradecká (ČR) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (3-USA) 3:6, 6:3, 10:8
Krajiceková, Strýcová (Niz./ČR) - Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) bez boje
Tenisový turnaj mužů v německém Halle (tráva, dotace 1 696 645 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Karlovič (8-Chorv.) - Berdych (3-ČR) 7:5, 6:7 (8:10), 6:3
Federer (1-Švýc.) - Mayer (Něm.) 6:0, 7:6 (7:1)
Nišikori (2-Jap.) - Janowicz (Pol.) 6:4, 5:7, 6:3
Seppi (It.) - Monfils (4-Fr.) 6:1, 1:0 skreč
Semifinálové dvojice:
Federer - Karlovič
Seppi - Nišikori
Tenisový turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 1 696 645 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Simon (7-Fr.) - Raonic (3-Kan.) 4:6, 6:3, 7:5
Anderson (JAR) - García (Šp.) 7:6 (9:7), 7:5
Murray (1-Brit.) - Müller (Luc.) 3:6, 7:6 (7:2), 6:4
Troicki (Srb.) - Isner (USA) 7:6 (7:5), 6:3
Semifinálové dvojice:
Murray - Troicki
Anderson - Simon

Reklama