Hlavní obsah

Jako McEnroe! Cítíš se silný tam nahoře, vysmál se sudímu australský bouřlivák

Komu v současném tenisu chybí prostořecí bouřliváci a živelní vzteklouni jakým býval třeba John McEnroe, měl by zaměřit svoji pozornost na vycházející hvězdu Nicka Kyrgiose. Dvacetiletý Australan dostál své pověsti i ve Wimbledonu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Australan Nick Kyrgios v debatě s rozhodčím ve Wimbledonu.

Článek

Ve druhém kole se bez větších problémů ve třech setech vypořádal s bývalým hráčem Top 10 Juanem Mónacem, ale větší poprask způsobil svými výlevy směrem k rozhodčím.

Celá atmosféra zápasu zrovna nesouzněla s duchem tradic poklidného a gentlemansky noblesního Wimbledonu. Australané v hledišti v zelenozlatých barvách aplaudovali Kyrgiosovi po každém bodu jakoby byli spíše na fotbalovém zápase.

Jejich hrdina, limitovaný bolestmi dutin, se rozjížděl trochu pomaleji. A v jedenáctém gamu si hlasitě ulevil sám k sobě. „Kurva, mě exploduje hlava. Nemůžu se hýbat, cítím se blbě...," zařval.

Toto se samozřejmě obzvlášť v All England Clubu nesmí, a tak čárový rozhodčí, jenž sprostý výlev slyšel, běžel nahlásit obsah Kyrgiosova monologu umpirovému sudímu.

Cítíš se silný tam nahoře? dobíral si sudího

Kyrgios jeho bdělost ihned sarkasticky pochválil: „Teda to je borec tenhle týpek. To je šampión. Bravo, kámo."

Následně si hráče povolal na pohovor umiprový rozhodčí Ali Nili. Jeho slova sice mikrofony nezachytily, ale dobře bylo slyšet, jak ihned přešel Kyrgios do protiútoku.

„Tohle má být výhružka? To má být výhrůžka?," opakoval rodák z Canberry. „Je to dobrý pocit sedět tam nahoře? Cítíš se silný tam na té židli?" dobíral si sudího.

Nutno dodat, že kromě slovní exhibice předváděl Kyrgios také skvělý tenis, některé jeho údery byly opravdu prvotřídní a není divu, že třeba zrovna zmíněný John McEnroe mu už před Wimbledonem předpověděl velmi brzký průlom do absolutní špičky, kde by měl prohánět i tzv. velkou čtyřku.

V dalším kole se utká s nasazenou sedmičkou Milosem Raonicem a těm, kdo mají rádi špičkový tenis s trochu divočejší atmosférou, se investice do vstupenky na zápas rozhodně vyplatí.

I přes silná slova na kurtu by asi ale nebylo spravedlivé řadit Kyrgiose mezi arogantní náfuky. Naopak působí velmi uvolněně, neváhá ocenit povedený úder soupeře a ke svým konkurentům má respekt. Jenom je zkrátka horká hlava a nemá problém říct, co má zrovna na jazyku.

Ani na pozápasové konferenci neměl potřebu nějak své výroky z kurtu výrazně mírnit. „No byl tam trochu stres. Měl jsem jenom pocit, že on si myslí, že je na té židli velký šéf," vracel se Kyrgios k osočení umpirového arbitra.

Reklama

Související témata: