Hlavní obsah

Stříhal a holil hvězdy, teď je jednou z nich. Zazářil i v Praze

Kenneth Mungara zlomil světový maratónský rekord v kategorii čtyřicet let a výše. Sebral ho přitom sám sobě. Stalo se tak v neděli v Austrálii na Gold Coast Airport Marathon. Bývalý holič, který poznal i atmosféru Prahy, zaběhl čas 02:08:42.

Foto: Profimedia.cz

Keňský vytrvalec Kenneth Mungara zaběhl světový maratónský rekord v kategorii čtyřicet let a výše. Stalo se tak v Austrálii na Gold Coast Airport Marathon.

Článek

Jedenačtyřicetiletý Keňan ukrojil jen dvě sekundy od předchozího času, na který dosáhl 12. dubna v Miláně. „Vím, že můžu v budoucnu běžet ještě rychleji. V tomto věku mohu plánovat a tvrdě pracovat," řekl Mungara, čtyřnásobný vítěz Toronto Waterfront Marathon.

Před pár lety tento atlet neznal jen běhání, provozoval holičství, kam k němu řada významných běžců chodila usedat do křesla - stříhání, holení, péče o vzhled. Jenže on se rozhodl, že bude jako oni, že je bude porážet. A stalo se. Například v roce 2008 slavil v Česku, zvítězil v Pražském maratónu, dosáhl na čas 02:11:06, když jako první proběhl cílem na Staroměstském náměstí. „Trochu velké teplo, jinak mohl být lepší čas," pravil tehdy.

V srdci Evropy osobní rekord

O tři roky později si v srdci Evropy dokonce zaběhl osobní rekord, který je stále platný - 02:07:36. Tehdy to stačilo na druhé místo. To vše ještě v elitní kategorii, nyní už je veterán, ale zatraceně rychlý veterán. Například nerychlejší Čech je Karel David a čas 02:11.57. Tento čas, který stále platí, je přitom už trochu starý, zaběhnutý byl v roce 1993 v Hamburku.

Mungara se na australském Zlatém Pobřeží držel ve vedoucí skupině. „Když běžíte sám moc brzo, nemůžete dosáhnout výsledku. Čekal jsem, cítil jsem se velmi dobře, abych zaběhl tento čas, byl jsem extrémně uvolněný. Jeden na druhého tlačí, ale musíte se soustředit jen na sebe," nechal se slyšet po výhře Mungara.

Jen Bůh ví

Když se blížil cíli, viděl časomíru, věděl, že světový rekord je blízko. Pár posledních rychlejších kroků a nakonec rozhodly jen dvě sekundy. Mohl se radovat. „Viděl jsem čas, myslel jsem na to, že musím," usmál se vytrvalec, který byl jeden z 27 500 běžců, kteří se na Gold Coast vydali, což přineslo místní ekonomice dopad ve výši 21 miliónu dolarů, což je více než 450 miliónů korun.

„Atmosféra byla velmi dobrá. Lidé fandili podél celé trati. Říkal jsem si, že musím vyhrát, protože dav vám dává morálku," přiznal Mungara pro goldcoastmarathon.com.au. „Peníze za závod znamenají hodně, mám v Keni rodinu, pracuji pro ně velmi tvrdě. Nevím, kdy přijde další maratón, ale já budu připraven," dodal rekordman, který neví, kdy se vydá do běžeckého důchodu. „Jen Bůh ví. Jen on bude vědět, stále ale běhám."

Reklama

Související témata: