Hlavní obsah

Gasquet - Wawrinka 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9Vítěz French Open ve Wimbledonu po pětisetové bitvě končí, Federer narazí na Murrayho

Aktualizováno

Švýcarský tenista a vítěz Roland Garros Stan Wawrinka končí ve Wimbledonu ve čtvrtfinále. Po pětisetové bitvě podlehl Francouzi Richardu Gasquetovi. V zápase o finále Francouz vyzve nasazenou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska. Obhájce trofeje zdolal ve třech setech Chorvata Marina Čiliče. Ve druhém semifinále se utkají Andy Murray a Roger Federer. Brit přešel přes Kanaďana Vaska Pospisila a sedminásobný vítěz Federer vyřadil Berdychova přemožitele Gillese Simona z Francie.

Foto: Toby Melville, Reuters

Francouzský tenista Richard Gasquet se raduje, přes Stana Wawrinku ze Švýcarska postoupil do semifinále Wimbledonu.

Článek

Gasquet překazil možnost, že po 20 letech zůstanou v pavouku čtyři nejvýše nasazení hráči. Naposledy se to povedlo v roce 1995, kdy byli v semifinále Andre Agassi, Pete Sampras, Boris Becker a Goran Ivaniševič. Gasquet se však vzepřel papírovým předpokladům a za téměř tři a půl hodiny Wawrinku udolal. Jednadvacátý nasazený Francouz je v grandslamovém semifinále potřetí, ve Wimbledonu se mu to povedlo už před osmi lety.

Wawrinkovi nepomohlo ani 22 es a Wimbledon zůstává jediným grandslamovým turnajem, v němž mu semifinálová účast nadále uniká.

"Po Paříži si hodně věřil, byl to boj. Já chtěl opravdu hodně vyhrát. Hrál jsem agresivně, byla to skvělá bitva," prohlásil Gasquet.

Do semifinále postoupil také první hráč světového žebříčku a obhájce loňského prvenství Novak Djokovič ze Srbska, který zdolal třikrát 6:4 Marina Čiliče z Chorvatska. Djokovič postoupil do semifinále Wimbledonu postoupil pošesté v řadě.

Simon jako první hráč na turnaji sebral Federerovi servis

Sedminásobný vítěz londýnského grandslamového turnaje Federer potvrdil, že si do hlavního města Velké Británie přivezl vynikající formu. Hned při druhém gamu zápasu sebral Simonovi servis a vzápětí brejk potvrdil. Zápas byl dvakrát přerušen pro déšť.

"Hrát v těchhle podmínkách není nikdy snadné, navíc celkem foukalo. Ty přestávky jsou náročné, ale využil jsem je ve svůj prospěch," řekl po utkání Federer.

Ještě před druhou přestávkou se ale Francouzovi podařilo něco, co před ním na letošním turnaji ještě nikdo nedovedl - získal proti Federerovi brejk.

Neradoval se z něho ale dlouho, jelikož hned v následující hře se rodák z Basileje postaral o rebrejk a po zmíněné dešťové přestávce doservíroval i druhý set do vítězného konce. Síly na zvrat už Simon nenašel a Federer, který útočí na rekordní osmý titul z All England Clubu, tak postoupil do semifinále, v němž zatím pokaždé zvítězil.

V tom se utká s Britem Murraym, jenž ve čtvrtfinále s Pospisilem taktéž neztratil ani set a připsal si jubilejní 150. výhru na grandslamových turnajích. S Federerem má osmadvacetiletý Skot zatím mírně nepříznivou bilanci 11:12.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,5 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (1-Srb.) - Čilič (9-Chorv.) 6:4, 6:4, 6:4
Federer (2-Švýc.) - Simon (12-Fr.) 6:3, 7:5, 6:2
Murray (3-Brit.) - Pospisil (Kan.) 6:4, 7:5, 6:4
Gasquet (21-Fra.) - Wawrinka (4-Švýc.) 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9
Semifinálové dvojice:
Djokovič - Gasquet, Federer - Murray.
Výsledky českých tenistů zde.

Reklama

Pavouk - Wimbledon 2015 - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Novak Djokovič Chorvatsko Marin Čilič
    6 : 4; 6 : 4; 6 : 4
  • Švýcarsko Stan Wawrinka Francie Richard Gasquet
    4 : 6; 6 : 4; 6 : 3; 4 : 6; 9 : 11
  • Kanada Vasek Pospisil Velká Británie Andy Murray
    4 : 6; 5 : 7; 4 : 6
  • Francie Gilles Simon Švýcarsko Roger Federer
    3 : 6; 5 : 7; 2 : 6
  • Semifinále

  • 10.07.15      14 : 10 Londýn
    Srbsko Novak Djokovič Francie Richard Gasquet
    7 : 6; 6 : 4; 6 : 4
  • 10.07.15      17 : 00 Londýn
    Velká Británie Andy Murray Švýcarsko Roger Federer
    5 : 7; 5 : 7; 4 : 6
  • Finále

  • 12.07.15      15 : 00 Londýn
    Srbsko Novak Djokovič Švýcarsko Roger Federer
    7 : 6; 6 : 7; 6 : 4; 6 : 3