Hlavní obsah

Sportovní arbitráž otočila trest za nedohrané utkání, vítězství vzala Srbům a přidělila Albánii

Aktualizováno

Sportovní arbitráž CAS částečně uznala protest albánského fotbalového svazu a nedohraný říjnový duel kvalifikace mistrovství Evropy se Srbskem v Bělehradu kontumovala v jeho prospěch. UEFA přitom původně přidělila výhru 3:0 domácímu celku.

Konflikt v kvalifikačním zápase mezi Srbskem a Albánií

 
Článek

Zápas se nedohrál poté, co na hřiště přiletěl dron s vlajkou Velké Albánie - části Černé Hory, Srbska, Makedonie, Řecka a celého Kosova, které albánští nacionalisté považují za území náležící Albánii. Když jeden ze srbských hráčů zástavu sundal, vyvolalo to potyčku i mezi fanoušky.

Rozhodčí poslal oba týmy do kabin a údajně proto, že hosté se odmítli vrátit, duel ve 41. minutě ukončil. Podle CAS však vinu na nedohrání utkání nesli Srbové a proto arbitráž kontumaci otočila. Další sankce však ponechala v platnosti, takže Srbsku byly odečteny tři body a obě reprezentace musí zaplatit pokutu 100 tisíc eur (asi 2,7 miliónu korun).

"Zjistili jsme, že na přerušení utkání a jeho následném nedohrání nesou vinu chyby v zajištění bezpečnosti a násilnosti vůči albánským hráčům ze strany domácích fanoušků a minimálně jednoho pořadatele," citovala agentura AP prohlášení CAS. Jedním z napadených byl i bývalý útočník Sparty a Slavie Bekim Balaj.

Albánie se díky rozhodnutí CAS dotáhla v tabulce skupiny I s deseti body na druhé Dánsko. Třetí je jen vinou horšího skóre a má zápas k dobru. Od prvního Portugalska dělí oba celky dva body. Na šampionát postoupí přímo nejlepší dva týmy, třetí místo zaručí minimálně účast v baráži.

"Mám velkou radost, protože když zvítězí spravedlnost, jsou spokojení všichni," řekl albánský trenér Giovanni de Biasi. "Vůbec tomu nerozumím, vypadá to, že vždycky jde všechno proti nám," přidal kouč Dánska Morten Olsen, jehož výběr je nejbližším soupeřem Albánie.

Reklama

Související témata: