Hlavní obsah

Adieu, Jules. Jezdci F1 se rozloučili s Bianchim

Praha/Nice

Několik stovek hostů dorazilo v úterý na smuteční obřad v katedrále Sainte Reparate v Nice, aby se naposledy rozloučilo s pilotem formule 1 Julesem Bianchim, který v pátek podlehl vážným zraněním hlavy z říjnové Velké ceny Japonska. Tryzny se zúčastnilo i široké pole jezdců formule 1 v čele s úřadujícím mistrem světa Lewisem Hamiltonem.

Foto: Jean-pierre Amet, Reuters

Jezdci formule 1 se přišli do Nice naposledy rozloučit s Julesem Bianchim.

Článek
Fotogalerie

Do Nice vedle Hamiltona dorazili Jenson Button, Sebastian Vettel, Romain Grosjean, Nico Rosberg, Felipe Massa, Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Marcus Ericsson či Daniil Kvjat, aby po boku Bianchiho rodiny a přátel vypravili na poslední cestu jeden z největších talentů v kokpitu. Přijel též Adrian Sutil, jehož havarovaný vůz odklízel v Japonsku jeřáb, do nějž Bianchi nešťastnou náhodou narazil a utrpěl těžká zranění hlavy a mozku.

Na pohřbu nechyběl ani šéf Mezinárodní automobilové federace Jean Todt či čtyřnásobný mistr světa Alain Prost.

U vchodu do katedrály byly během obřadu vyvěšeny dvě Bianchiho fotografie v nadživotní velikosti a slova řečníků byla přenášena i na prostranství před kostelem, kde obřad sledovaly další stovky lidí.

„Opustil nás jeden z nejlepších jezdců, zůstala ale nádherná vzpomínka. Jules byl velká osobnost, na trati i mimo ní. Jeho jméno zůstane vepsáno do historie formule 1. Dokázal toho tolik. Teď už je mezi legendami a v našich srdcích bude napořád," řekl po obřadu televizi Sky Sports bývalý pilot stáje Toro Rosso a současný testovací jezdec Ferrari Jean-Éric Vergne, jenž byl mezi těmi, kdo přinesli rakev s ostatky francouzského jezdce do katedrály.

Bianchi, který za stáj Marussia odjel 34 závodů, je prvním pilotem, jenž zahynul ve formuli 1 od tragické smrti Ayrtona Senny v Imole v roce 1994. Mezinárodní automobilová federace na jeho počest vyřadila číslo 17, které pětadvacetiletý závodník vozil na svém monopostu.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint