Hlavní obsah

Strömsgodset - Ml.Boleslav 0:1Těsná výhra nepomohla, Mladá Boleslav na evropské scéně končí, ještě než se rozkoukala

MinutaMin. Tým Hráč Akce
31. Čermák 0 : 1
Záznam online reportáže

Drammen
Aktualizováno

První český vyslanec skončil na evropské pohárové scéně dřív, než se na ní pořádně rozkoukal. Mladá Boleslav totiž skončila své putování kvalifikací o fotbalovou Evropskou ligu hned ve 2. předkole. Po domácí prohře 1:2 jí nebylo nic platné jednobrankové vítězství v Norsku, které zařídil mladík Aleš Čermák. Pohárová matematika a pravidlo o větším počtu gólů vstřelených na půdě soupeře poslala do dalšího dějství proti Hajduku Split Strömsgodset, zatímco Jarolímův tým dal na severu Evropy pohárům sbohem.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Fotbalisté Mladé Boleslavi slaví vítězný gól v odvetě Evropské ligy proti norskému Strömsgodsetu.

Článek

Podobnost s prvním zápasem se přímo nabízela. Stejně jako před týdnem šel Jarolímův tým v první půli do vedení, podobně jako v Mladé Boleslavi přepnul norský protivník po změně stran na vyšší obrátky a převzal režii zápasu do svých rukou.

Norové mysleli jen na bránění

Tím ovšem paralely končily, neboť na rozdíl od úvodního duelu se Seveřané v odvetě nedokázali prosadit střelecky. Zákonitě, protože od samého začátku mysleli především na bránění náskoku z prvního střetnutí a dobře organizovanou defenzívu  i přehuštěný střed hřiště povýšili nade vše.

Jedinou výjimku představovala hlavička Madsena, na něhož mladoboleslavská obrana jaksi pozapomněla, ale domácí dlouhán mířil z hranice malého vápna pouze do středu brány. Veselovskému tím problémy nenadělal a příležitosti svého celku tak na umělé trávě v Drammenu na dlouho vyčerpal.

Až po změně stran se Strömsgodset znovu přihlásil. Opět zkusil udeřit ze vzduchu, zase po zaváhání hostující obrany, která nechala Söruma hlavičkovat z bezprostřední blízkosti. Slovenský gólman ve službách Středočechů Veselovský se však vytasil s famózním zákrokem a balón vyrazil.

Čermák vykřesal naději

Jarolímův celek tak dál vedl a jeho postupové šance žily. To proto, že po půlhodině mladík Čermák, jehož trenér překvapivě zařadil do základní sestavy, dotlačil po předchozí Klobásově střele ve skluzu míč přece jen za záda Pettersena.

Byla to vlastně první a na dlouho i poslední příležitost českého zástupce a hned zužitkovaná. Pro Mladou Boleslav, jejíž sestavu v porovnání s prvním střetnutím trenér Jarolím důkladně překopal, neboť do ní implantovat hned čtyři jiné hráče, to byl povzbudivý moment.

Chyběl druhý gól

A po další půlhodině to mohlo vypadat ještě lépe, neboť Čermákovi se nabídla druhá slibná možnost. Jeho technický oblouček však břevno přeletěl a skončil jen na horní síti.

Mladoboleslavský kouč se pokusil odvrátit blížící se vyřazení nasazením Skaláka, Chramosty a Ščuka a tah mu málem vyšel.

Pět minut před koncem totiž našel Zahustel náhradníka Chramostu, jenže ten deset, jedenáct metrů před Pettersenem trestuhodně zaváhal. Vystřelil slabě a ještě ke všemu doprostřed brány a tím naděje svého týmu na smazání manka z prvního zápasu a postup do třetího předkola Evropské ligy definitivně pohřbil.

"Samozřejmě to mrzí. Zkomplikovali jsem si to v tom prvním zápase, ale i přes tu prohru jsme mohli sáhnout na postup. Dali jsme gól a byly tam další šance, největší měl asi Honza Chramosta, ale nevyřešil to nejlépe. Tolik šancí za zápas není, abychom si mohli dovolit přepych, že ji nevyužijeme. Chtěli jsem hrát v pohárech co nejdéle, ale s tím už nic neuděláme. Nemohu nikomu nic vytknout. Ale bohužel to na postup nestačilo," řekl po utkání trenér Boleslavi Karel Jarolím.

Odvetné utkání 2. předkola fotbalové Evropské ligy:
Strömsgodset - Mladá Boleslav 0:1 (0:1)
Branka: 31. Čermák. Rozhodčí: Nikolajev - Kalugin, Voroncov (všichni Rusko). ŽK: Madsen, Wikheim - Malpon, Čermák, Veselovský, Magera.
První zápas 2:1, postupuje Strömsgodset.
Strömsgodset: Pettersen - Vilsvik, Madsen, Valsvik, Hanin - Moen (70. Rönning), Abu, Fossum - Storflor (86. Kastrati), Sörum (69. Olsen), Wikheim. Trenér: Ingebrretsen.
Ml. Boleslav: Veselovský - Kysela, Kúdela, Křapka, Bořil - Zahustel, Malpon (77. Chramosta), Rada, Čermák (79. Ščuk) - Magera, Klobása (68. Skalák). Trenér: K. Jarolím.
Další výsledky Evropské ligy zde.

Reklama

Související témata: