Hlavní obsah

Ligové milníky: Baník převálcoval Brno a titul už poblázněné Ostravě neunikl

Také v nové sezóně si budeme připomínat podstatné události z historie fotbalové Synot ligy. A když už jde o vzpomínky, není příznačnější začít klubem, jehož příznivci teď prožívají krušnou přítomnost. Fanoušci Baníku si o to radši spolu s trenérem Františkem Komňackým zavzpomínají, jak Ostrava na jaře 2004 rozmetala Brno 5:1, což byl jeden z klíčových okamžiků na cestě za prvním titulem po 23 letech.

Baník titul

 
Článek

Byl to zřejmě nejkritičtější okamžik mistrovské sezóny. Baník ve 22. kole prohrál se Slavií 0:2, a aby si udržel šestibodový náskok, potřeboval v dalším kole porazit Brno.

„Náskok jsme si udržovali průběžně. Utkání s Brnem přišlo po porážce se Slavií, proto bylo nutné vyhrát," poukazuje tehdejší trenér František Komňacký.

Jenže ani prestižní moravský duel nezačal pro Baník dobře. Úvodní gól zápasu vstřelil brněnský Kroupa a domácí Čížek neproměnil penaltu. Pak se ale všechno otočilo! Látal, Matušovič a Bolf skórovali do přestávky, Matušovič a Žůrek po ní. Baník zvítězil 5:1, což je nejvýraznější výhra ve vzájemných zápasech, přečkal těžkou chvíli a definitivně zamířil za mistrovským titulem.

„Celá Ostrava byla fotbalem poblázněná, všichni si titul přáli. Brno jsme porazili rozhodným způsobem, což byl jeden z klíčových okamžiků sezóny. Jsem rád, že jsem u toho tehdy mohl být. Ostrava si titul určitě zaslouží a přál bych jí ho znovu. Nejen jí, ale i takovým městům, jako jsou Brno nebo Liberec," vzkazuje ještě Komňacký, jehož asistentem byl nynější kouč reprezentace Pavel Vrba, který od té doby získal dva tituly s Plzní.

Na úvod nové sezóny si oba rivalové pořadatelství prohodí, Brno v sobotu od 17:00 hostí Baník.

Reklama