Hlavní obsah

Vsadil se v hospodě. A teď je z něj rekordman

Jmenuje se Tony Phoenix-Morrison. Ve světě je ale znám spíše jako Tony „Lednička“, Tony „The Fridge“. Před lety ho nějaký chlápek v hospodě vyprovokoval k sázce. Tony přijal ‒ poběží spolu půlmaratón a Tony jej musí uběhnout rychleji než jeho soupeř, ovšem s ledničkou na zádech. Tony tenkrát vyhrál, ale lednička ho už neopustila. Rozhodl se totiž pozornost, kterou získal, využít pro vyšší cíle.

Foto: facebook T. Morrisona

Tony "The Fridge" bez své 42kilogramové lednice snad už ani nevybíhá.

Článek

Běhat začal Tony už jako dítě, když jeho otec zemřel při autonehodě. Vždy, když jej přepadl smutek, dal se do běhu. Když běžel, nikdy neuvažoval o tom, kam běží a nikdy se neohlížel zpět do míst, kterými proběhl. V běhu našel způsob, jak žít jen v současném okamžiku a zároveň uniknout okolnímu světu.

Když se díky povedené sázce stal známým v Británii i ve světě, využil příležitost a rozhodl se tímto způsobem běhat dál pro organizaci zabývající se výzkumem rakoviny Cancer Research. „Je to má pocta lidem, kteří bojují s rakovinou. Oni s sebou musí nést mnohem těžší, zatraceně těžké břemeno." A tak se Tony při svých bězích dále vláčí s lednicí. Docela běžnou, funkční ledničkou, stačí zapojit do zásuvky. Jen vnitřní světélko prý už bude asi rozbité. Se 42 kilogramy mrtvé váhy přeběhl napříč Velkou Británií za 40 dnů, běžel 30 půlmaratónů ve 30 dnech, za 24 hodin uběhl přes 107 kilometrů, běžel 12 hodin na páse a zdolal 70 kilometrů, naběhal dalších více než 50 maratónů a půlmaratónů.

Tonyho cesty mají být nadějí a inspirací pro nemocné bojující s chorobou, i když vítězství nad ní se někdy zdá nemožné ‒ stejně jako uběhnout maratón s lednicí na zádech. „Lednička" o sobě říká, že je jen obyčejný chlápek s 51 křížky na bedrech, který našel smysl svého života ‒ větší a důležitější než jeho vlastní smrtelnost. „My všichni máme schopnosti projít tvrdými zkouškami, a to způsobem přesahujícím naši představivost," říká k tomu Tony „Lednička".

Jeho cílem je inspirovat lidi. I proto se rozhodl v roce 2016 přeběhnout napříč Ameriku. 3000 mil bez jakékoli asistence. S cílem získat další potřebné milióny na boj s rakovinou. Svou ledničku bere samozřejmě s sebou. Ponese si také veškeré zásoby, jež bude na své cestě bez doprovodného týmu potřebovat. Vystartuje na Long Beach v Kalifornii a pokusí se doběhnout do New Yorku za zhruba 160 dní. To představuje v průměru 30-40 kilometrů denně. Se 42kilovou ledničkou a zásobami na zádech!

Doposud se Tonymu podařilo vyběhat s ledničkou na zádech 100 000 liber (zhruba 4 milióny korun). Přijal a ocenil ho i britský premiér David Cameron. Získal mnoho dalších ocenění včetně toho za nejlepšího fundraisera za rok 2014 Pride of Britain (Chlouba Británie). Až budete příště uprostřed noci plenit svou ledničku, vzpomeňte si na Tonyho „Ledničku". Možná i vy najdete způsob, jak z naší planety udělat ještě lepší místo k životu...

Byli byste svým během také ochotni pomáhat?
Určitě, dá to mému koníčku další rozměr a bude mne to motivovat.
27,1 %
Asi ne, mé výkony by asi nikomu nepomohly.
72,9 %
Celkem hlasovalo 3234 čtenářů.

Reklama

Související témata: