Hlavní obsah

Zdravá kolena i na stará kolena - 1. Běžecké a skokanské koleno

Praha

Kolenní kloub je nejsložitějším kloubem v těle. Tvoří jej kost stehenní, holenní a čéška. Na složitost kolene narazí každý student anatomie. Slavná Čihákova učebnice mu věnuje celých 40 velkých stran, zatímco ostatním kloubům průměrně jen 20-25. Každý úraz či přetížení kolene vám mohou zkomplikovat život. Většina potíží se ale dá dobře léčit a co je důležité, často neinvazivně.

Foto: Profimedia.cz

Největší kloub v lidském těle může běžce dosti potrápit.

Článek

Důležitou součástí kolene je volná kost - čéška, kterou najdeme v silné šlaše čtyřhlavého stehenního svalu. Ta se upíná pod kolenem na holenní kost a stabilizuje koleno zepředu. Mezi styčnými plochami velkých kostí jsou dva chrupavčité útvary – menisky. Fungují jako tlumiče a zmírňují tření. Stabilitu kolene dále zajišťuje přední a zadní zkřížený vaz a vazy postranní, napomáhají tu i šlachy a úpony silných okolních svalů dolní končetiny. Koleno má dosti složitě uspořádané kloubní pouzdro, přizpůsobené velkému rozsahu pohybu a tři tíhové váčky (burzy), vše vyplněné synoviální tekutinou, která rovněž snižuje tření při zátěži.

Běžecké koleno (iliotibiální syndrom/ITBS)

Jedna z nejčastějších běžeckých bolístek: koleno na vnější straně bolí tak, až máte dojem, že jste si jej zranili. Bolest je tu ale způsobená přetížením struktur kolene a především přilehlého iliotibiálního traktu, kde může postupně vzniknout zánětlivý proces. Několik dnů až týdnů vás pak potrápí. Iliotibiální trakt (ilium = pánevní kost, tibie = holení kost) je skupina svalů na vnější straně stehna od pánevní kosti, s úponem těsně pod kolenním kloubem. Tvoří ji velký a střední sval hýžďový vzadu a natahovač povázky stehenní zpředu. Tyto svaly společně přecházejí v dlouhý vazivový pruh (povázku stehenní) ve tvaru dlouhého písmene Y, který se upíná pod vnější stranu kolene.

ITB trakt koleno stabilizuje ze strany a zajišťuje pohyb ve směru natažení/pokrčení. Pokud vaše svaly nepracují v rovnováze, pak s každým běžeckým krokem – a že jich naděláte tisíce ‒ dojde dříve či později k přetížení v okrajové části ITB traktu. Pálení a bolest se z vnějšku kolene táhne až do hýždí, bolí při dopadu, ozývá se po zátěži, především po příliš dlouhém běhu, z běhu po schodech, z kopce, po nakloněných plochách, z nevhodné obuvi. ITBS si nemusíte jen vyběhat, ale také vyplavat (prsařský styl) nebo získat všude, kde se koleno ohýbá a rotuje dovnitř. Na snímcích z magnetické rezonance i z ultrazvuku je vidět částečné zesílení pásma způsobené zánětlivými změnami. ITBS potvrdí i test ohýbání v koleni provedený fyzioterapeutem.

Běžecké koleno postihne protřelé závodníky i začátečníky. „V místě, kde se iliotibiální trakt blíží ke koleni a míří k úponu pod ním, se prostor pro průchod povázkového pásma zužuje", vysvětluje Iva Bílková z Centra fyzioterapie FYZIOklinika. „Dochází tu k většímu tření a při opětovném nešetrném zatěžování zde může dojít ke vzniku zánětu z přetížení. Častěji jej vídáme u žen, nejspíše proto, že mají větší tendenci k držení kyčelních kloubů ve vnitřní rotaci a tím jsou i kolena držena ve vnitřním postavení".

Co s tím?

Uberte kilometry, zvolněte. Důležitý je pomalý rozjezd pro zahřátí svalů, prvních pár minut volně klusejte/rychle jděte a pořádně se rozcvičte. Nápadně sešlapané boty na vnější straně vyměňte. Utečte betonu, vyhněte se nakloněné rovině, kdy je jedna noha výš než druhá. „Pokud se bolest již objeví, je nejlepší léčbou klid podpořený správně nalepeným kinesiotejpem pro snížení svalového napětí, na několik dní," radí fyzioterapeutka.

„Pokud se nerozvine zánět, můžete se k běhu brzy vrátit. Protože ale bolest v koleni svědčí o jasné poruše funkce a přetížení svalů, je třeba ji rovněž řešit, aby se potíže neopakovaly". Na pohybový aparát nahlížíme jako na jeden celek, nejen na samotné koleno. Protože vede iliotibiální trakt již od pánve, je třeba vyšetřit postavení pánve, kyčlí, páteře, chodidel i nožní klenby. Za bolestí kolen tak může stát plochá noha, vnitřní rotace kyčle i nestejná zátěž dolních končetin, například odlehčováním po traumatu nebo při chronických potížích s přetížením druhé nohy.

Pokud nepomáhá klidový režim, nebo se chystáte na nějaký zajímavý běžecký závod, využijte léčbu fokusovanou rázovou vlnou kombinovanou s radiální rázovou vlnou a tapingem. Tato léčba působí velmi rychle a není třeba vynechat tréninky na více týdnů až měsíců.

Skokanské koleno (patellární tendinitis)

Skokanské koleno vzniká z chronického přetížení úponu čtyřhlavého stehenního svalu na holenní kosti, přímo pod čéškou. Tento silný hlavní extenzor kolene a zároveň největší sval v těle se uplatňuje především při skokanském i běžeckém odraze, kde působí obrovské síly.

Případný úraz kolene s poškozením šlachy kvadricepsu v minulosti, svalová dysbalance dolních končetin spolu s chybnou technikou běhu může odstartovat velký problém. Co se přesně děje a způsobuje bolest především při doskoku, ale i po běhání a v klidu, opět vysvětluje fyzioterapeutka Iva Bílková: „V místě úponu dochází přetěžováním k omezení průtoku krve a lymfy, které mají za úkol nejen svaly a ostatní tkáně zásobovat kyslíkem a živinami, ale na cestě zpět s sebou brát i různé metabolity a škodlivé látky, které se v těle přirozeně tvoří. Krev a lymfa tělo tak "čistí".

Pokud je toto místo dále přetěžováno, dochází k omezení průtoku krve a lymfy a tím k postupnému usazování škodlivin, které krev s lymfou nestihly odvést pryč. V úponu a jeho okolí dochází k rozvoji poškození měkkých tkání a vzniku zánětlivého procesu, případně vzniku kalcifikací na přechodu šlachy a kosti.". V tomto místě pracují ohromné tlakové a tahové síly, a proto je zde koleno k přetížení měkkých tkání velice náchylné, i když je na velkou zátěž relativně stavěné.

Jak ho poznat a léčit?

Bolestivý úpon čtyřhlavého svalu a jeho okolí – na dotek, při zátěži i v klidu. Na rentgenu mohou být vidět počínající kalcifikace, diagnostický ultrazvuk odhalí ještě daleko dříve a přesněji místa postižená zánětlivým procesem a ukládáním vápenatých iontů. „V akutní fázi doporučujeme postižené místo spíše prohřívat," radí fyzioterapeutka Bílková a vysvětluje, proč právě led není na místě: „Většina lidí si myslí, že chlazení tkáně přispěje k léčbě lokálního zánětu. Nicméně opak je pravdou. Vhledem k tomu, že zánět není způsoben bakteriálním procesem, ale jeho důvod spočívá v přetížení měkkých tkání, nedostatečném prokrvení, kdy nemá měkká tkáň dostatek kyslíku a živin k regeneraci po sportu, je zde aplikace teplých gelových polštářků nebo užití elektrických deček mnohem vhodnější."

"Protahování v akutní fázi může být bolestivé, protahujte tedy velmi jemně, nepřekračujte nepříjemnou bolest. Při cvičení spíše vnímejte pozitivní vliv protažení ve svalu, tj. vnímejte, že sval je schopen postupně relaxovat a prodlužovat svou délku. Neutíkejte před bolestí v tahu, ale spíš si ho užijte, prodýchejte a představujte si, jak bolest s každým výdechem odplouvá pryč. Pravidelné protahování působí nejen v léčbě, ale mělo by mít své pevné místo především v prevenci a v průběhu léčby".

Sami si pomůžete také automasáží, obklady, použitím mastí, gelů a léků, které seženete v lékárně. Úleva ale není dlouhodobá, léky mít vedlejší účinky. Nenechte si píchat ani kortikoidy do šlachy – řešení je rovněž krátkodobé a šlacha se stává křehkou, náchylnou k dalšímu poranění. Standardní rehabilitace uleví, ale pokud se neřeší celý problém komplexně, také ne nadlouho. Možná je také operace – vyčištění a start opravných procesů. To znamená 4 týdny v pevné ortéze, pomalý návrat ke sportu až za další čtyři měsíce.

Elegantní a neinvazivní řešení potíží představuje použití fokusované rázové vlny pro stimulaci regenerace tkání a její schopnosti uvolnit svalové napětí, aktivace proudění krve, stimulace imunitního systému, přínosu kyslíku a živin, odplavení metabolitů a tím pádem i rychlejšímu hojení v postiženém místě. Radiální rázová vlna a hloubková masáž pak uvolní okolní svalstvo a závěrečný kinesiotejp dále stimuluje podkoží, cirkulaci krve v okolí a tím prodlouží účinek rázové vlny ještě několik dní po léčbě.

V prevenci obou problémů i mnohých dalších pomáhá především pečlivé protahování svalstva dolních končetin a důkladné rozcvičení i závěrečné protažení, poválení na masážním válci. Pro měkčí odraz a dopad je lepší obuv s měkkou stélkou i podrážkou. Řešte potíže již v začátku, snižte zátěž abyste se vyhnuli zánětu, který by vás stopnul na daleko delší dobu.

Ze života

Když mne před pár lety začala pobolívat achilovka a po dlouhých bězích (maratonech) pobolívalo koleno druhé nohy, vypravila jsem se do Vědeckého a servisního pracoviště CASRI v Praze. Test na běhátku s tlakoměrnými stélkami ukázal, že si na druhou nohu přišlápnu v každém kroku o 2-3 kg více. Problémy se tenkrát úpravou běžecké techniky zlepšily a při dalším testu na běhátku to také bylo vidět. Později se ale opět vrátily - intenzivněji i na kratších tratích.

V hektickém kole každé několikanásobné maminy jsem sice totiž dokázala najít čas na závody a trénink, ale bohužel už ne tolik na důležitá technická i protahovací cvičení, bez kterých kvalitní příprava není možná. Když už mne strach z každého křivého šlápnutí jednou nohou a bolest druhé nohy dohnaly do péče kolegů fyzioterapeutů, začala jsem po pěti letech s rekonstrukcí vlastní tělesné schránky prakticky od začátku. Pokračování tohoto příběhu se v některém z dalších dílů našeho seriálu ještě objeví.

Protože je toho v koleni opravdu hodně, rozdělili jsme jej na dva díly. V dalším pokračování si povíme o záležitostech menisků a zkřížených vazů, včetně případu úspěšné léčby mladé ženy s poškozením menisků.

Tento seriál pro vás připravujeme ve spolupráci s fyzioterapeuty z Centra fyzioterapeutické péče FYZIOklinika v Praze.

Reklama

Související témata: