Hlavní obsah

Za posledních 18 let ho dokončilo jen 37 lidí. Nejextrémnější závod světa

Vítězství se v tomto závodě neslaví tygřím skokem na bednu, proudy šampaňského stříkaného do jásajících davů pod tribunou a podepisováním kontraktů se sponzorskými firmami na několik dalších let. Není tam totiž žádná tribuna, žádné šampaňské, žádné sponzorské firmy. Tento závod už není pro každého. Za posledních osmnáct let jej dokončilo pouhých 37 lidí.

Nejextrémnější závod na světě: Self-Transcendence 3100 Mile Race

 
Článek

Vítězi tohoto závodu tiše sedí na skromných skládacích židlích vedle několika lahví s vodou. Právě dosáhli vítězství v nejdelším závodě na světě, vítězství nad sebou samými. Dosáhli dalšího stupně sebezdokonalení. Za posledních 52 dnů měli jediný úkol ‒ uběhnout 3100 mil, tedy asi 4989 kilometrů. V průměru tak běží asi 96 kilometrů denně, o mnoho více jak dva maratóny každý následující den. Navíc každý den lze běžet pouze v určeném osmnáctihodinovém časovém výseku 6:00 - 0:00 hodin.

4. srpna oficiálně skončil 19. ročník závodu. V traťovém rekordu zvítězil již tradičně Fin Aalto. V ženách obsadila první místo Rakušanka Mairerová, rovněž v traťovém rekordu. Čech Petr Spáčil skončil na celkovém 5. místě. Trať dokončil 49. den.

Jako křeček v kole

Self-Transcendence 3100 Mile Race je zaručeně nejdelší certifikovaný závod světa. Roku 1996 jej založil Šrí Činmoj ještě jako kratší 2700mílové (4345 km) běžecké klání. Již o rok později došlo na jeho ještě extrémnější verzi. Běhá se každoročně v Queensu ve Spojených státech amerických na rovinaté trati. Kromě obrovské porce kilometrů se ale atleti musí s tratí vyrovnávat také psychicky ‒ vše se odehrává na okruhu o délce 883 metrů. Překonáváte délku Spojených států amerických (např. z New Yorku do San Francisca je to po silnici cca 2900 mil) na okruhu o necelém kilometru! Na to už je třeba mít nejen silné nohy, ale i nervy.

TRAŤOVÉ REKORDY
Muži: Pekka Aalto (Finsko) ‒ 2015: 40 dní 09:06:21 hod.
Ženy: Surasa Mairer (Rakousko) ‒ 2015: 49 dní 07:52:24 hod.

Až za limity

Šrí Činmoj založil tuto akci s přáním vytvořit pro běžce příležitost objevit své nejzazší limity. A pokusit se jít ještě za ně. To proto mají všechny jeho závody v názvu „self-transcendence", sebezdokonalení. Extrémní fyzické i psychické nároky tohoto závodu mají za následek i to, že se na akci nemůže přihlásit každý. Účast je omezena na pozvané prověřené sportovce, u nichž existují jisté předpoklady, že mají dostatečné zkušenosti a schopnosti a neohrozí tak své životy.

Zakladatel závodu i pokračovatelé tradice si přejí, aby jejich počin byl vnímán jako obrovská inspirace pro lidi ve všech oborech, kteří se snaží něčeho dosáhnout, aby hledali a nalézali své největší potenciály ve všem, co dělají. Self-Transcendence 3100 Mile Race tak není o porážení ostatních, jako spíše o překonávání sebe samých a svých představ o vlastních možnostech.

Troufli byste si na něco takového?
Určitě, trénuji kolem 100 km denně, takže to nebude problém.
25,4 %
Nejsem si jistý/jistá, poradím se nejprve s hvězdami.
5,8 %
Ne, pouhá představa něčeho takového je přímo obludná.
68,8 %
Celkem hlasovalo 5972 čtenářů.

Reklama

Související témata: