Hlavní obsah

Kodaň - Jablonec 2:3Jablonec překonal sám sebe, v Kodani vyhrál a míří do play off Evropské ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Wágner 0 : 1
53. Greguš 0 : 2
72. Jörgensen 1 : 2
83. Pospíšil 1 : 3
88. Santander 2 : 3
Záznam online reportáže

Kodaň/Praha

Fotbalový Jablonec překonal sám sebe. V Kodani vyhrál v odvetě třetího kvalifikačního předkola Evropské ligy 3:2, takže smazal manko z domácího zápasu a díky třem gólům vstřeleným na hřišti soupeře postupuje do dalšího dějství soutěže. Na severu Čech prožili tudíž fanoušci báječný večer, protože po Liberci se dostali dál i Peltovi Galácticos. Zaslouženě, protože v Dánsku podali o třídu lepší výkon než v úvodních zápasech nové sezóny, taktickou hrou a střeleckou produktivitou domácí přehráli, a i když si v závěru cestu za postupem do play off zkomplikovali, nakonec si ho sebrat nenechali.

Foto: Jens Dresling, ČTK/AP

Jablonecký útočník Tomáš Wágner (vlevo) oslavuje svoji trefu proti Kodani s Vjačeslavem Karavajevem.

Článek
Fotogalerie

"Nemám slov, to je úplně pohádka," jásal jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý. "Závěr byl hodně dramatický, hektický. Soupeři jsme vždy utekli o dva góly, on se vždy přiblížil. Když rozhodčí ukázal pět minut nastavení, tak mě jímala hrůza, byť soupeř hrál o deseti. Ale musím kluky pochválit, protože jsme to ubojovali. Přešli jsme přes evropský tým, Kodaň hraje každý rok Ligu mistrů, mají skvělý tým. Na domácím hřišti jsme je obrali o postup, to si asi nemysleli. Možná nás trošku podcenili, těžko říct, ale to nemění nic na tom, že jsme tady dali tři góly a jdeme dál!"

Čtvrthodina stačila a Severočeši se přesvědčili, že dánská obrana není zdaleka tak neprostupná, jak se po celé první utkání u nich na Střelnici zdálo. Akce vedoucí k prvnímu gólu byla sice kostrbatá, plná odražených balónů a pochopitelně i štěstí, že míč nakonec přistál na Wágnerově hlavě, podstatné ovšem bylo, že ho jablonecký kanonýr do sítě dotlačil a manko z prvního zápasu smazal. Odvážně, neboť ho nezastavila ani vysoko zdvižená noha jednoho z kodaňských beků a střet s jeho kopačkou.

Po Wágnerově gólu ještě tyč

A za devět minut byla hostující lavička na nohou zase. Předčasně, neboť Novákův centr sice vyvolal zmatky před Andersenem, ale druhou branku nepřinesl, neboť Masopust s Wágnerem hradbu bránících nohou a těl neprostřelili a trefili pouze tyč.

Pochopitelně že nepříznivé skóre i vývoj utkání na domácí dopadl, přesto se dál drželi své taktiky. Spoléhali na defenzívu, bránili a čekali na příležitost či vyvedenou střelu. Až před poločasem přidali, neboť přestali šetřit krokem i důrazem v soubojích. Jejich kombinační akce však byly příliš zdlouhavé a okaté, takže nemohly nadělat jablonecké obraně problémy. A to přesto, že gólman Hrubý přespřílišnou jistotou neoplýval a hráči před ním až příliš lacině ztráceli míče, čímž nabízeli soupeři prostor i čas, aby převzal režii utkání už naplno.

Greguš Dány uzemnil, Verbič oslabil

I po změně stran chtěla Kodaň v tomto trendu pokračovat. A navíc přidala nebezpečné střelecké pokusy Delaneye a Sandtandera, které ovšem Hrubého nepřekvapily.

Greguš ovšem po osmi minutách domácí uzemnil. A dokonale, protože z trestného kopu  zakroutil pravačkou míč přesně k tyči Andersenovy brány a svůj tým tak v tu chvíli poslal do vysněného play off Evropské ligy.

Nervy domácích začaly samozřejmě pochodovat. V případě slovinského mladíka Verbiče až příliš, takže po slovním výlevu na adresu rozhodčího šel pětadvacet minut před koncem předčasně do šaten.

Pospíšilova trefa a přece komplikace

Postupové šance Jablonce se tím měly ještě více umocnit, jenže stal se pravý opak. Kodaň se i v deseti vzepjala k náporu a nekoncentrovanost a bohorovnost hostů ztrestala. Jörgensen si totiž pohrál s Pernicou, a protože ho Masopust jen stínoval, nedělalo mu potíž nasadit Hrubému jesličky a snížit.

Na Jablonec mělo čekat perných dvacet závěrečných minut, jenže Pospíšil problémy odehnal. Střídající Mingazov totiž vybojoval balón, Karavajev ho narazil a Pospíšil se výstavně trefil.

Ani Santanderova trefa už na postupu Jablonce nic nezměnila, i když se Dánové znovu pokusili vzepřít osudu a vyřazení. Severočeši překonali sami sebe a do dalšího dějství Evropské ligy zamířili.

Odvetný zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
FC Kodaň - FK Jablonec 2:3 (0:1)
Branky: 72. N. Jörgensen, 88. Santander - 14. Wágner, 53. Greguš, 83. Pospíšil. Rozhodčí: Trattu - Soteriu, Viktoros (všichni Kypr). ŽK: Kvist, Santander - Wágner, Hübschman, Greguš, Mingazov. ČK: 64. Verbič (Kodaň). Diváci: 14.142. První zápas: 1:0, postoupil Jablonec.
Kodaň: Andersen - Ankersen (86. Nilsson), Antonsson, M. Jörgensen, Augustinsson - Kvist (61. Kusk), Amartey, Delaney, Verbič - Santander, N. Jörgensen. Trenér: Solbakken.
Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Novák - Hübschman - Masopust (72. Mingazov), Pospíšil, Greguš, Crnkič (88. Rossi) - Wágner (82. Doležal). Trenér: Šilhavý.
Další odvetné zápasy 3. předkola Evropské ligy zde.

Reklama

Související témata: